Телевізійна велич Кремля

Росії потрібен образ, який можна продавати внутрішньому споживачеві і глядачеві

За останні півтора року Росія ясно продемонструвала, в чому полягають її цілі в Сирії: це збереження режиму Башара Асада. Вся її військова діяльність, незважаючи на аргументацію про те, що таким чином Росія бореться з Ісламською державою «на далеких рубежах», спрямована не проти ІД, а на знищення не-іділівської опозиції Асаду.

Другою ключовою метою Росії було закріпитися на Близькому Сході: зараз у неї є в Сирії і авіаційна, і морська бази, і політичний капітал – і все це завдяки абсолютно нікчемній позиції 44-го президента США Барака Обами.

Читайте також: “Игра на понижение”. За что американцы полюбили Трампа

Цілий рік ми спостерігали за тим, як колишній американський держсекретар Джон Керрі буквально на череві плазував перед російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим по всьому світу.

Москва домоглася цього результату, і факт переговорів в Астані щодо долі Сирії був її великим успіхом, незважаючи на те, що самі переговори завершилися нічим. Це показове приниження Сполучених Штатів, які взагалі не брали участь: хіба що сидів на приставному стільчику посол США в Казахстані.

Ось такі цілі – велич, яку можна продавати внутрішньому споживачеві і глядачеві – Росія перед собою ставить. В ейфорії цього успіху спробувати нав’язати повстанцям ще й власний проект сирійської конституції було вже перебором, зарвалися. Втім, далі Москва продовжить у тому ж дусі, і нікуди тепер Путіна з Сирії не виштовхнути.

Але свою конституцію нав’язати вони не зможуть. Яка, до біса конституція? Ніякої сирійської держави вже не існує; є, де-факто, розділи Сирії, і Москва це розуміє. Конституція – це така собі піар-акція.

Читайте також: Антиросійські санкції: про що домовлятимуться Путін та Трамп

Конституції РФ останнім часом пропонує всім, в тому числі і Україні – мовляв, слід змінити конституцію в бік федералізації і повного підпорядкування Росії.

Те, як зміниться ситуація з приходом до влади в США Дональда Трампа, ми побачимо вже завтра – після оголошеної нарешті розмови Путіна з новим президентом США. А оскільки Трамп абсолютно непередбачуваний – перш за все тому, що він закінчений ідіот, який не має абсолютно ніякого бекграунду у зовнішньополітичних питаннях, то очікувати після цієї розмови можна чого завгодно.

(Еще нет голосов, оставьте первым)