NewsOnline24

Білий дім знайшов «обхідний шлях» для продовження військової допомоги Україні – Politico

Адміністрація Байдена шукає можливості для продовження постачань зброї до України після закінчення фінансового року / Фото: ТСН.ua

Вашингтон зможе продовжувати постачання зброї в Україну, але тільки в рамках номенклатури, яка вже була у попередніх пакетах військової допомоги.

Адміністрація Байдена працює над «планом Б» щодо розширення своїх повноважень для відправлення в Україну американської зброї та техніки на суму 5,9 млрд доларів до закінчення фінансового року наприкінці вересня.

Про це пише Politico.

Повноваження щодо надання допомоги Україні, отримані у квітні цього року, дозволяють Пентагону використати власні запаси для швидкого відправлення озброєнь до України. Потім гроші витрачаються на заміну цього обладнання в арсеналах США. Однак ці повноваження закінчуються з початком нового фінансового року 1 жовтня.

«Цей новий обхідний шлях, який вимагає від адміністрації оголосити про використання допомоги, що залишилася, в найближчі місяці — дозволить Пентагону продовжити постачання зброї до Києва. Але в рамках цього методу США не зможуть постачати нові типи зброї, яких не було в попередніх постачаннях», – зазначає видання.

Представник Пентагону підполковник Чарлі Діц заявив, що за умови своєчасної реалізації постачання зброї «без проблем» можуть продовжитись і після закінчення фінансового року. Хоча Білий дім хоче, щоб Конгрес включив ці гроші до пакета фінансування, який дозволить уряду продовжити допомогу Україні після 1 жовтня, «план Б» дозволить постачати зброю навіть без рішення Конгресу.

«Я розумію, що вже є обхідний шлях, який адміністрація Байдена планує використати. Я не зовсім впевнений, як вони збираються це зробити, але мені сказали, що вони це зроблять», – заявив журналістам голова підкомітету з оборони та асигнувань Палати представників республіканець від Каліфорнії Кен Калверт.

В останні тижні багато демократів у Палаті представників чинили тиск на спікера Джонсона з вимогою додати до законопроєкту положення про збільшення допомоги Україні.

Член Комітету з закордонних справ Палати представників, конгресмен-демократ від Нью-Йорка Грегорі Мікс наголосив на важливості надання допомоги Україні напередодні важких зимових боїв під час інтерв'ю у вівторок, 24 вересня.

«Адміністрація Білого дому спробують обійти це, тому що українцям зараз потрібні ресурси, щоб вони могли здійснити свій «План перемоги», що, на мою думку, є надзвичайно важливим», – заявив Мікс.

Нагадаємо, про пакет військової допомоги США для України на 375 млн доларів можуть оголосити вже 25 вересня. Пакет, який досі перебуває на стадії затвердження і склад якого може змінитися, надається у межах президентських повноважень, які дозволяють Пентагону надсилати допомогу Україні безпосередньо зі своїх військових запасів.

tsn.ua

Exit mobile version