NewsOnline24

Чи можлива зараз обов’язкова мобілізація жінок в Україні: нардеп прояснив ситуацію

Олександр Федієнко висловився про мобілізаційні заходи в Україні / колаж зі скріншоту й фото УНІАН (Микола Лазаренко)

В Україні триває мобілізація, але питання обов’язкової служби жінок зараз навіть не обговорюється, заявив народний депутат, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко.

Про це він сказав в ефірі «Київ24», коментуючи тему після виступу посла України у Великій Британії та колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в Chatham House.

«Цього (питання, — УНІАН) навіть немає на обговоренні. Я сподіваюсь, до цього не дійде. Сподіваюся, що європейське співтовариство, наші партнери, достатньо швидко почнуть рухатись у напрямку того, про що вони декларували на початку війни щодо підтримки України», — зазначив Федієнко.

Відео дня

На його переконання, слова Залужного мали «нотки сарказму до європейського співтовариства», але анонсували обов’язкову мобілізацію українських жінок.

Як сказав Федієнко, Залужний адресував слова союзникам, що в нас «закінчуються військовослужбовці, які захищають не тільки територію України, а й територію всього європейського співтовариства» і натякав таким чином на те, що якщо вони не пришвидшаться в наданні допомоги, то все може бути і ніхто не виключає, що війна буде на території Європейського Союзу.

Нардеп підкреслив, що це його власне оцінювальне судження з приводу того, що сказав Залужний. Разом з тим, Федієнко нагадав, що в Україні є достатньо велике жіноче військове співтовариство — вони на різних посадах в ЗСУ:

«Мова йде про те, якщо військовозобов’язана захисниця може виконувати бойові завдання і має на це відповідні фізичні та інші повноваження, то звісно, хай виконує. Але треба підсилювати в «цивільних» професіях, які є і в армії, в ЗСУ. Це медики, бухгалтера, зв’язківці, діловоди, бо паперову армію ніхто нікуди не подів…».

Політик додав, що «гроші, наприклад, на рахунках у військової частини або бригади є, а витратити вони їх повністю не можуть, бо немає економіста, бухгалтера». «Питання зв’язку. Зараз багато зачиняється підприємств в бізнесі. І бухгалтер у військовій частині, що не на передовій, буде отримувати більше коштів, а ніж в економічному секторі, до речі. Ми не кажемо, що жінкам доведеться бігати по окопах з автоматами. Ми кажемо про жінок-військовозобов’язаних, які йдуть за власним бажанням», — зазначив нардеп.

Мобілізація жінок в Україні — що повідомлялося

Вчора Валерій Залужний, виступаючи в Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House, дослівно сказав: «Якщо буде необхідно призвати жінок, щоб врятувати Європу від війни, то, мабуть, ми це зробимо. Але, на мою особисту думку, потрібно не допустити війни в Європі, як це було в 1939 році, іншими шляхами, не шляхом призову українських жінок».

Згідно з законом України про мобілізацію, жінок можуть мобілізувати до війська лише за добровільною згодою. Водночас на військовий облік повинні стати всі жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, віком від 18 до 60 років. Але встановлення на військовий облік не означає обов’язкову мобілізацію жінок.

За інформацією Міністерства оборони України, загальна чисельність жінок у Збройних силах України — 68 000, з них військовослужбовиць — понад 48 000. Безпосередньо в зоні бойових дій перебувають близько 5 000 військовослужбовиць.

www.unian.ua

Exit mobile version