NewsOnline24

Чи можливий вступ України до НАТО «частинами»: відповідь Зеленського

Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Мілан Лєліч, Олександр Білоус

Україна не отримувала пропозицій обміняти території на вступ до НАТО. Але такі думки можуть бути у деяких партнерів Києва.

Про це сказав президент Володимир Зеленський журналістам, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

«Ми не обговорюємо це. Але вважаю, що ці вкиди в медіа не випадкові», — сказав Зеленський у відповідь на питання, чи можливе отримання членства у НАТО в обмін на окуповані території.

Він не виключив, що «такі думки у деяких партнерів можуть бути».

«Тому напряму вони не комунікують це зі мною ці питання, але через медіа, зрозуміло, перевіряють його градус. Думаю, тут все залежить від суспільства України», — сказав президент.

За його словами, на всіх переговорах зараз Україна підіймає питання гарантій безпеки. «Найкраще — це НАТО. Під час війни — запрошення, абсолютно відкрите, з сильною позицією в будь-якому форматі дипломатії. Це запрошення, я вважаю, не залежить від думки Росії. Коли в цьому будуть впевнені й ще деякі партнери — що вони сильніші, ніж Росія, тоді у нас все буде в цьому сенсі позитивно», — додав президент.

Відповідаючи на питання, чи може початися розмова про частковий вступ до НАТО без окупованих територій, Зеленський сказав: «Всі розуміють, що який би шлях у нас не був, юридично ніхто визнавати окуповані території територіями інших держав не буде.

Президент відзначив, що він наголошує на запрошенні тому, що воно дається країні в міжнародно визнаних кордонах.

«І це для мене принципова річ: отримати запрошення під час війни. Я вважаю, що це сильна частина пакету, який ми пропонуємо. Це не просто запрошення, а запрошення, поки війна ще не закінчилась. А вже який вступ, як він буде відбуватись, скільки — це наступний крок, дипломатія. Можуть бути різні формати», — додав він.

Нагадаємо, минулого тижня Зеленський вже звинувачував партнерів в тому, що вони просувають угоду, за якою Київ обмінює окуповані Росією території на членство в НАТО. За його словами, це відбувається кулуарно, а до нього з такими пропозиціями ніхто не звертався.

www.rbc.ua

Exit mobile version