NewsOnline24

Директор МАГАТЕ відвідав Курську АЕС і тепер збирається до України

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі / Фото: Associated Press

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідав Курську атомну електростанцію. Тепер він збирається до України.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі проінспектував Курську атомну електростанцію в Росії через загрозу ядерного інциденту в цьому районі. Він пояснив, що поїздка відбулася на запрошення російського диктатора Володимира Путіна.

Про це Рафаель Гроссі повідомив під час пресконференції.

«В районі Курської АЕС дійсно була небезпека ядерного інциденту. Я прийняв пропозицію Володимира Путіна відвідати станцію, оскільки МАГАТЕ є міжнародною організацією, яка по всьому світу відповідає за забезпечення режиму ядерної та енергетичної безпеки атомних об'єктів», – заявив він.

За словами директаор МАГАТЕ, на Курській АЕС використовуються реактори типу РВПК (реактор високої потужності канальний – ред.). Вони за своєю конструкцією не мають захисної оболонки, а активна зона реактора фактично розташована у звичайній будівлі.

«Метою мого приїзду було особисто оцінити обстановку на Курській АЕС і спільно з російськими колегами знайти якесь рішення ситуації, що склалася. Виходячи з того, що мені вдалося побачити сьогодні на станції, я можу сказати, що станція експлуатується в режимі, дуже близькому до нормального», – пояснив Гроссі, зауваживши, що МАГАТЕ хоче «запобігти удару по Курській АЕС».

Водночас він додав, що бачив на станції «сліди атак дронів», і в МАГАТЕ «розглядають це в контексті війни». Очільник агентства сказав, що порівнювати Чорнобильську АЕС в Україні та Курську АЕС в Росії неправильно.

«На території Курської АЕС дійсно працює такий самий реактор без захисту. В разі влучання в активну зону складно сказати, чи буде ситуація такого самого масштабу, як під час Чорнобильської аварії. Щоб запобігти ядерній катастрофі, треба враховувати 5 принципів, сформованих МАГАТЕ», – пояснив він.

За словами Гроссі, наступного тижня він буде в Україні, після чого знову планує відвідати РФ.

«З паном Зеленським ми будемо говорити про ситуацію на ЗАЕС. А також про присутність МАГАТЕ на інших ядерних об'єктах», – додав Рафаель Гросі.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін звинуватив ЗСУ у спробі в ніч проти 22 серпня атакувати Курську АЕС.

tsn.ua

Exit mobile version