NewsOnline24

Які церковні свята в Україні у жовтні за новим календарем: повний список і дати

Фото: у жовтні 2024 буде кілька важливих церковних свят (Getty Images) Автор: Анна Березіна

Церковний календар жовтня 2024 розпочнеться з Покрови Пресвятої Богородиці. Дати більшості релігійних свят змінилися після реформи ПЦУ, як і пов’язаних з ними державних. Декілька таких днів припадають на наступний місяць.

Повний список церковних свят жовтня з новими датами — в матеріалі РБК-Україна нижче.

Зміст:

Коли Покрова за новим календарем

Велике свято Покрова Пресвятої Богородиці отримало нову дату після переходу на новоюліанський церковний календар — 1 жовтня.

За старим стилем Покрова припадало на 14-те число, але з 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква вшановують Богородицю у перший день місяця.

Скриншот календар ПЦУ

На свято згадують диво, яке сталося у Візантії в Х столітті. За переказами, поява Богородиці врятувала Константинополь від захоплення сарацинами. Місто було довгий час оточене ворогами, і його мешканці зібралися у Влахернському храмі.

У ніч на 1 жовтня дух Діви Марії в оточенні ангелів з’явився в цій церкві. Богоматір опустилася навколішки разом з людьми та помолилася, а потім зняла з голови покрив і розтягла його над усіма, хто був у храмі. Цей покрив урятував усіх жителів Константинополя, адже зранку стало відомо, що вороги відійшли від міських стін.

Дата Дмитрівської поминальної суботи змінилася

Окрім Покрови, серед важливих релігійних дат жовтня 2024 — Дмитрівська батьківська субота.

Цей день не має фіксованої дати та відзначається у суботу перед днем вшанування великомученика Димитрія Солунського.

Після переходу на новий календар День святого Дмитра змістився з 8 листопада на 26 жовтня, тому батьківська субота 2024 припадає на 19 жовтня.

Скриншот календар ПЦУ

Цього дня відвідують могили померлих близьких, у церквах проводять поминальні служби. Димитрій Солунський вважається покровителем воїнів, тому в батьківську суботу можна пом’янути не лише рідних, а й загиблих захисників України.

Свята у жовтні 2024: повний список

За правилами новоюліанського літочислення, дати всіх «неперехідних» свят змістилися на 13 днів раніше.

Отже, у жовтні 2024 віряни відзначатимуть:

1 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці.

2 жовтня — священномученика Кипріяна, мучениці Іустини та мученика Феоктиста.

3 жовтня — священномучеників Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, Рустика пресвітера та Елевферія диякона, преподобного Діонісія, затворника Києво-Печерського, в Дальніх печерах.

4 жовтня — священномученика Ієрофея, єпископа Афінського, преподобних Елладія та Онисима, затворників Києво-Печерських, у Ближніх печерах, перподобного Аммона, затворника Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

5 жовтня — преподобної Харитини, княгині Литовської, преподобного Даміана, пресвітера, цілителя, Єремії і Матвія Києво-Печерських.

6 жовтня — апостола Фоми, священномученика Никифора, екзарха, Константинопольського патріарха в Україні.

7 жовтня — мучеників Сергія і Вакха, преподобного Сергія Послушного Києво-Печерського, у Ближніх печерах.

8 жовтня — преподобної Пелагеї.

9 жовтня — апостола Якова Алфеєва.

10 жовтня — мучеників Євлампія і Євлампії, святителя Амфілохія, єпископа Володимира-Волинського, Собор Волинських святих.

11 жовтня — апостола від 70-ти Пилипа, Феофана сповідника, єпископа Нікейського, преподобного Феофана.

12 жовтня — мучеників Прова, Тараха і Андроніка Аназарвських.

13 жовтня — святих отців VII Вселенського собору, преподобного Веніаміна, затворника Києво-Печерського, в Дальніх печерах.

14 жовтня — великомучениці Параскеви Сербської, преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського, Києво-Печерського чудотворця, у Ближніх печерах.

15 жовтня — преподобного Євфимія Солунського, а також мученика Лукіана, пресвітера Антіохійського, священномученика Лукіана Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

16 жовтня — мученика Лонгіна сотника, преподобного Лонгіна, воротаря Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

17 жовтня — пророка Осії, день Косми і Даміана, мучеників безсрібників Аравійських, преподобномученика Андрія Критського.

18 жовтня — апостола і євангеліста Луки.

19 жовтня — пророка Іоїля, мученика Уара і з ним семи вчителів християнських, Димитріївська батьківська субота.

20 жовтня — великомученика Артемія Антіохійського.

21 жовтня — святих Іларіона Великого і перенесення мощей святителя Іларіона, єпископа Меглинського, преподобного Іларіона, схимника Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

22 жовтня — рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського, чудотворця, семи Ефеських отроків, святителя Рафаїла (Заборовського), митрополита Київського, Галицького і всієї Русі, Вишгородської ікони Божої Матері.

23 жовтня — апостола Якова, брата Господнього.

24 жовтня — мученика Арефа і з ним 4299 мучеників, преподобних Арефи, Сисоя і Феофіла, затворників Києво-Печерських, у Ближніх печерах, ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість».

25 жовтня — мучеників Маркіяна і Мартирія, преподобних Мартирія, диякона і Мартирія, затворника, Києво-Печерських, у Дальніх печерах.

26 жовтня — великомученика Димитрія Солунського, преподобного Феофіла Києво-Печерського, єпископа Новгородського, у Дальніх печерах.

27 жовтня — преподобного Нестора Літописця Києво-Печерського, у Ближніх печерах.

28 жовтня — великомучениці Параскеви Іконійської, преподобного Іова, ігумена Почаївського, святителя Димитрія, митрополита Ростовського, преподобного Нестора, некнижного, Києво-Печерського, в Дальніх печерах, преподобного Феофіла Київського, юродивого заради Христа.

29 жовтня — преподобномучениці Анастасії Римлянині.

30 жовтня — священномученика Зіновія, єпископа Егейського, і сестри його Зіновії.

31 жовтня — преподобних Спиридона і Никодима Києво-Печерських, у Ближніх печерах, Петра (Калнишевського) Багатостраждального.

Які церковні свята жовтня пов’язані з державними

Здавна свято Покрова для українців мало особливе значення. Пресвяту Богородицю вважали своєю покровителькою захисники української землі — запорізькі козаки. Тому на Покрова започаткували День Українського козацтва. З 2014 року релігійне свято також збігається з Днем захисників і захисниць України.

Після календарної реформи ПЦУ президент Володимир Зеленський своїм указом затвердив нові дати державних свят, що пов’язані з церковними. Зокрема у жовтні:

Нагадаємо, що на час дії воєнного стану всі додаткові вихідні на державні свята в Україні скасовано. Тому свято 1 жовтня 2024 з нагоди Дня захисників і захисниць буде робочим днем.

При підготовці матеріалу використовувалися: календар ПЦУ, указ президента України № 455/2023, інформація з Wikipedia.

www.rbc.ua

Exit mobile version