NewsOnline24

Яким буде курс долара наприкінці жовтня: прогноз банкіра

Фото: курс долара наприкінці жовтня прогнозується на рівні 41,2-41,7 грн/долар (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Олександр Білоус
Експерт: Тарас Лєсовий

На валютному ринку жовтень минає в досить «теплих» умовах: курсові показники незначно і ледь помітно рухаються вгору, однак такі зміни не вирізняються новизною, можна сказати, що вони є звичними.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

За його прогнозом, наступного тижня, як і протягом кількох місяців, ринку буде властива різновекторність (курси то зростають, то знижуються).

«Крім того, Нацбанк докладає зусиль, аби учасники ринку почувалися до міри затишно: раптові та карколомні курсові зміни майже виключені, а поточні коливання відбуваються згідно із системою, притаманною режиму «керованої гнучкості», тобто у щоденному вимірі вони є мізерними», — сказав Лєсовий.

Як зазначив банкір, у перші дні жовтня ринок перебував взагалі поза наглядом Нацбанку, а поточні коливання були дуже вже несуттєвими. Проте регулятор суто зі стратегічною метою намагається врівноважити попит і пропозицію на валюту, аби уникнути стрімких курсових змін.

«Звісно ризик зростання попиту на валюту є, так би мовити, зворотнім боком війни та реакцією ринку на макропрогнози на 2025 рік (нагадаю, що середньозважений курс наступного року буде на рівні 45 грн/долар). Однак, на мій погляд, наразі попит не перетинає межу допустимого, і він не є таким, щоб з ним не можна було впоратися помірними валютними інтервенціями. Саме тому очікується, що наступного тижня ситуація копіюватиме попередній тиждень», — сказав він.

Прогноз курсу

Банкір прогнозує, що основні характеристики ринку валют із 21 по 27 жовтня будуть такими:

«Таким чином, курсові зміни відбуватимуться перманентно, однак архітектура змін не зазнає змін: курсові показники то зростатимуть, то знижуватимуться, а амплітуда змін буде мінімальною.», — зазначив Лєсовий.

Нагадаємо, офіційний курс долара не змінився за останній тиждень. НБУ встановив на 21 жовтня 2024 року курс на рівні 41,23 грн/долар, що на 5 копійок вище, ніж тижнем раніше.

www.rbc.ua

Exit mobile version