NewsOnline24

Інтерпол оголосив у міжнародний розшук ексгенерала СБУ Андрія Наумова

Відомо, що Наумов покинув Україну на початку повномасштабного вторгнення / колаж УНІАН, скриншот, фото ua.depositphotos.com

За запитом ДБР Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього генерала СБУ Андрія Наумова, повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

«26 серпня 2024 року червоне оповіщення опубліковане в обліках Генерального секретаріату Інтерполу. Серед іншого ДБР підозрює колишнього посадовця у шахрайському заволодінні понад 3,2 млн грн під час перебування на посаді керівника державного підприємства протягом 2019-2021 роках», – повідомили в ДБР.

Там нагадали, що колишнього генерала СБУ затримали 7 червня 2022 року під час спроби потрапити із Сербії до Північної Македонії у транспортному засобі, у якому було €592 000, $120 000 та два дорогоцінні камені. Наразі розслідування триває.

Відео дня

Що відомо про Андрія Наумова

Андрій Наумов був очільником Головного управління розвідки України з літа 2019 року до липня 2021. За цей час він неодноразово ставав «героєм» журналістських розслідувань.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну стало відомо, що Наумов у супроводі кількох людей покинув Україну за лічені години до перших ракетних ударів.

Згодом ексочільника СБУ затримали у Сербії. Туди він їхав з незадекларованою великою сумою готівки та дорогоцінним камінням, що й стало причиною затримання Наумова на кордоні. 

За даними ЗМІ, Наумов міг намагатися сховатися від кримінального переслідування за підозрою в здійсненні державної зради в Сербії, влада якої дружньо налаштована до Росії.

Згодом ЗМІ повідомили, що Наумов може отримати притулок у Росії в обмін на свідчення проти Зеленського. Також його підозрюють у тому, що він міг передати росіянам відомості, які дозволили армії РФ швидко захопити ЧАЕС.

Водночас в ДБР зазначали, що Наумов міг збирати та передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю, зокрема, щодо систем безпеки зони відчуження ЧАЕС.

Наприкінці вересня 2023 року вищий суд міста Ниш у Сербії засудив Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей. У грудні того ж року експосадовець вийшов з в’язниці, оскільки на момент оголошення вироку він практично вже відбув річний термін ув’язнення. Тоді ж йому тимчасово заборонили покидати країну.

www.unian.ua

Exit mobile version