Королева проти Зеленського: порівняйте масштаб

Коли буває важко чи страшно, я уявляю, що сказав би тато, й усміхаюся. Він умів заспокоїти й перетворити найстрашнішого життєвого тигра на дрібненьке кошеня, з яким уже значно легше впоратися. У кожного із нас є люди, поруч чи в пам’яті, які допомагають пережити складні часи.

А світ давно не переживав таких глобальних випробувань, як сьогодні. Локальні конфлікти, бідність чи несправедливість потворять його роздрібнено, а тут усі-усі на війні з єдиним ворогом, невидимим і підступним. Теорії змови, статистика смертності, економічні втрати дещо різняться від країни до країни, однаковим лишається страх у серці кожного.

У такі часи до націй звертаються їхні авторитети. Розпещена президентськими відео Україна знає, авторитет – то не посада або чин, то репутація, поєднана із мудрістю й усвідомленою любов’ю до свого. У такі часи люди не хочуть обіцянок чи чвар, а лиш батьківської розмови, від якої на серці стане легше.

Днями до британців звернулася їхня королева, а до нас звернувся президент і попросив “не перетворюватися на ображених дітей, яким заборонили їсти морозиво”. Ясна річ, це теж зразок батьківської поради, проте геть не того масштабу, що потребуємо сьогодні. То що ж сказала Королева?

На відміну від політиків (яких ми обираємо, а отже вони хочуть подобатися й часто керуються глобальною модою, порухом камер чи мінливою увагою електорату), Корона майже вічна й може говорити щиро. Тож Королева визнала, часи складні, втрати серйозні, боротьба триває. Проте й перемога буде, як і мить, коли відступить небезпека, сім’ї возз’єднаються, і з’явиться новий привід для національної гордості – чергову війну виграно. Не думайте про подвиги минулого, британське сьогодення також славне, бо кожен вчинок, що рятує життя співгромадян – величний.

Дивлячись на цю особливу жінку в зеленому костюмі посеред ошатного кабінету із трояндами на столі, наздоганяє відчуття неперервності британського часу. Суспільство, що живе за Великою хартією вольностей 1215 року, ставить правила вище за формальності, а традицію – вище за політику. Може й нам варто спробувати?

(Еще нет голосов, оставьте первым)