NewsOnline24

Кремль узаконює переслідування незгідних з його політикою і війною — ISW

Прапор Росії. / Фото: УНІАН

РФ робить кроки з кодифікації термінів, що розширюють російське офіційне визначення переслідуваного екстремізму.

У Росії хочуть узаконити переслідування тих, хто не згідний з політикою Кремля і війною проти України. На це вказує проєкт нової російської так званої контртерористичної стратегії.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зауважують, що РФ робить кроки з кодифікації термінів, що розширюють російське офіційне визначення переслідуваного екстремізму в межах її зусиль з кримінального переслідування і придушення внутрішньої опозиції Кремлеві. Так, проєкт нової контртерористичної стратегії  встановлює юридичні визначення «русофобії» та «ксенофобії», а також змінює визначення «радикалізму», «протидії екстремізму» та «суб'єктів протидії екстремізму».

«Ці визначення, особливо положення, що формулює підтримку змін до конституції РФ як «радикалізм», намагаються інформаційно пов'язати і навіть визначити опозицію до нинішніх дій і структури уряду як етнічну нетерпимість до росіян, які підтримують політику Кремля і війну в Україні, ненависть до російської культури та історії, а також підтримку держав, «недружніх» до Росії у свідомості росіян», — наголошують в ISW.

Ймовірно, Кремль прагне використовувати ці визначення і подальші переслідування, щоб вислужитися перед російськими ультранаціоналістами. Адже останнім часом адміністрація «фюрера» посилює боротьбу з нелегальною міграцією на тлі етнічної напруженості — як боротьби з екстремізмом, але не в змозі адекватно протистояти загрозі ісламського екстремізму в самій Росії.

Нещодавні зусилля Кремля з розширення визначення екстремізму та репресії в інформаційному просторі, вірогідно, були спрямовані на заохочення самоцензури серед інакомислячих росіян. В ISW вважають, що новий проєкт контртерористичної стратегії має на меті переконати росіян, що опозиція політиці та війні Кремля – це опозиція ширшому російському суспільству, культурі та ідеалам.

У пояснювальній записці до цього проєкту зазначають, що «вирішення» проблеми внутрішнього екстремізму вимагає змін у «всіх сферах державної політики, включаючи національну, міграційну, молодіжну, культурну та інформаційну (політику)». Також її автори наголошують на важливості «зміцнення традиційних російських правових і моральних цінностей», протидіючи поширенню «радикального націоналізму і неонацизму в умовах проведення «сво» і «включення нових територій».

«Кремль, ймовірно, спиратиметься на наративи та ідеології, що просувають внутрішній націоналізм, аби створити інформаційні умови для своєї тривалої військової операції в Україні та майбутньої ворожості до інших держав, які Москва вважає ворожими, під «русофобськими» та іншими «екстремістськими ярликами», — наголошують в Інституті вивчення війни. 

Нагадаємо, в Росії заговорили про можливе вторгнення до ще однієї країни — до Грузії. Заступник голови Ради Федерації Андрій Клімов висловився, що Москва готова вести свої війська до цієї країни, аби допомогти партії «Грузинська мрія» утримати владу.

Спеціальний трибунал за російські злочини

 

tsn.ua

Exit mobile version