Місто огорнув чорний густий дим. Що відомо про атаку на Тернопіль та стан повітря

Фото: у Тернополі пожежа на території промисловий об’єкта внаслідок атаки (t.me/dsns_telegram) Автор: Марія Кучерявець

У Тернополі внаслідок дронової атаки є влучання у промисловий об’єкт. Місцеві жителі вночі почули гучний вибух, після якого одразу спалахнула пожежа, а в небі з’явився великий стовп диму. Вогонь досі намагаються ліквідувати.

Більше про атаку на Тернопіль та її наслідки — в матеріалі РБК-Україна нижче.

Зміст

  • Куди поцілили росіяни
  • Чи знайшли шкідливі речовини у повітрі та воді
  • Нічна атака РФ по Україні

Куди поцілили росіяни

Місцева влада одразу не повідомляла куди саме поцілили росіяни. Одразу мережаю почали ширитися кадри, де можна було побачити густий чорний дим. Містян закликали не публікувати фото, відео, не поширювати неофіційної інформації, а також за можливості не виходити на вулицю та зачинити вікна.

«До уваги тернополян, які проживають на масивах Дружба, Кутківці, Пронятин, Новий Світ, а також у Білій. Прохання міцно зачинити вікна, бо у повітрі може бути відчутний запах горілості після відбою», — написав у своєму Телеграм-каналі о 03:55 мер міста Сергій Надал.

Деталі щодо надзвичайної події вже розкрили згодом на брифінгу о 09:00 годині в Тернопільській ОВА.

Очільник ГУ ДСНС Тернопільщини Віктор Маслей розповів, що рятувальники отримали повідомлення про пожежу близько 3 ночі. На місці загоряння працювало 20 одиниць техніки, 90 рятувальників, залучали 2 пожежних потяги — 1 з Тернополя, інший зі Львова. О 06:50 пожежу вдалось локалізувати. Втім, її ліквідація триває.

Вже відомо, що окупанти влучили в одну із ємкостей, де зберігалися пально-мастильні матеріали. Постраждалих людей немає.

На питання, чи були спроби збити ворожий об’єкт, в ОВА не відповіли.

«Питання щодо роботи ППО некоректні», — заявив заступник голови Тернопільської ОВА Віктор Устенко.

Фото: ліквідація пожежі на промисловому об’єкті у Тернополі (t.me/dsns_telegram)

Чи знайшли шкідливі речовини у повітрі та воді

Вранці сервіс IQAir показав, що в у Тернополі наразі найбільш забруднене повітря в Україні. Через сильне задимлення у місті та навколишніх селах працівники провели дослідження замірів повітря та води.

Генеральна директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксана Чайчук повідомила на брифінгу, що перевищення шкідливих речовин в них виявлено не було.

«Є сліди продуктів згоряння СО2 та хлорвмісних речовин, які не перевищують допустимих концентрацій. Заміри проводили на межі житлової зони в 7 точках на вміст хімічних речовин та продуктів горіння. Це Новий світ, Котляревського, Бродівська, Білецька, Об’їзна, село Підгороднє та село Кутківці», — повідомила Чайчук та додала, що заміри також проводять на території області.

За її словами, шкідливі речовини пішли в широкі шари атмосфери. Хмара рухається то в один, то в інший бік.

При цьому місцева влада все ж закликає і надалі без потреби не виходити з дому й максимально обмежити перебування дітей на вулиці доки триває гасіння пожежі.

Оновлено 14:06. В Тернополі оприлюднили нові дані щодо якості повітря на тлі пожежі.

«До уваги тернополян! Щойно в ОВА повідомили про результати останніх замірів якості повітря. Станом на зараз у 7 з 10 контрольних точок виявлено перевищення нормативних показників«, — написав мер міста Сергій Надал.

Він закликав жителів Тернопільської та сусідніх громад тримати вікна зачиненими та обмежити перебування на вулиці, особливо з дітьми. За можливості, містян закликали завішати вікна та двері вологими простирадлами.

Тим часом заступник начальника Тернопільської ОВА під час нового брифінгу заявив, що спеціалісти виявили перевищення рівня вмісту хлору від 4 до 10 разів через пожежу паливно-мастильних матеріалів.

Нічна атака РФ по Україні

Нагадаємо, що в ніч на 20 серпня російські війська атакували Україну двома балістичними ракетами «Іскандер-М»/KN-23 із Воронезької області та крилатою ракетою «Іскандер-К» із Брянської. Крім того, ворог випустив керовані авіаційні ракети Х-59 із повітряного простору Курської та Запорізької областей, а також 26-ма ударними «Шахеду» з Приморсько-Ахтарська, Єйська, та Курська.

В результаті роботи ППО вдалося збити 28 повітряних цілей: одну крилату ракету «Іскандер-К», дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 25 «Шахедів». Протиповітряна оборона працювала у межах Київської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської та Чернігівської областей.

Додамо, що серед цілей також був і Київ. Окупанти намагалися завдати удару по столицю як дронами, так і ракетами, але всі цілі були знищені.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: дані ДСНС, брифінг Тернопільської ОВА, Телеграм-канал міського голови Тернополя Сергія Надала та Командування Повітряних сил ЗСУ.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *