На Вінниччині впровадили унікальний проект

На Вінниччині віднедавна запустили програму тимчасового відпочинку для батьків дітей з інвалідністю та літнього табору для самих чад.


Такого роду програма  це експериментальний  Департаменту соціальної політики вінницької ОДА. Понад тиждень діти, що потребують постійної батьківської опіки, відпочиватимуть у спеціалізованому центрі.

“Ми можемо взяти 8 дітей з Вінниці та Вінницької області різних нозологій. Тобто, це можуть бути діти з дитячим церебральним паралічем, з компенсованими та некомпенсованими судомами, адже ми маємо медичний медсестринський цілодобовий догляд. Також це можуть бути діти в підгузках, діти, яких потрібно годувати та одягати. Тобто, дійсно діти, які потребують постійного стороннього догляду”, – розповідає директор Вінницького обласного центру “Обрій” Світлана Демко.

Трудова майстерня,  та музична терапія, елементи самообслуговування, спілкування з однолітками, п’ятиразове харчування та змістовне дозвілля  усе це чекає на діток в центрі. Крім того, вони цілодобово знаходитимуться під пильним оком медичних сестер, реабілітолога, психолога та соціального працівника. Тим часом, мама чи батько може перезавантажитись, підлікуватись чи просто зайнятись собою та відпочити.

На рік батьки можуть отримати від держави до місяця відпустки.

Як зазначає Світлана Демко, мама матиме право на початку кожного року звернутись до Департаменту соціальної та молодіжної політики з заявою про відпочинок  держави. 30 днів держава бере на себе відповідальність для того, щоб допомогти батькам, які виховують дитину, що потребує постійного стороннього догляду.

Загалом на реалізацію  з бюджету Вінниччини виділили близько 1 мільйона гривень.

Наразі у центрі провели канікули діти з 52 родин. До кінця року планують прийняти ще стільки ж.

(голосов: 2, в среднем: 5,00 из 5)