NewsOnline24

Однокімнатні квартири в Україні дорожчають: у яких містах найвищі ціни

Фото: Ціни на квартири (Getty Images) Автор: Тетяна Веремєєва

Від початку 2024 року ринок нерухомості в Україні продовжує відновлюватися, демонструючи активність та підвищення цін, особливо на 1-кімнатні квартири. У першій половині року спостерігається зростання цін на житло в більшості обласних центрів.

РБК-Україна повідомляє, що про це свідчать дані OLX Нерухомість.

У яких регіонах ціни на квартири знизилися

Згідно з даними, зібраними у жовтні, ринок квартир за 9 місяців 2024 року показав загальне зростання цін, проте в окремих містах ситуація виявилася інакшою. Наприклад, у Дніпрі та Запоріжжі 1-кімнатні квартири на вторинному ринку подешевшали майже на 10%, тоді як у новобудовах ціни зросли на 1% та 6% відповідно. У Херсоні ціни на вторинному ринку знизилися на 3%, а в новобудовах – на 28%. Харків також відзначився зниженням цін на вторинному ринку на 3% при незначному зростанні первинного ринку (на 1%).

У Київській області ціни на первинному ринку знизилися на 5%, тоді як на вторинному вони зросли на 4%. В Одесі та Кропивницькому вартість 1-кімнатних квартир на вторинному ринку залишилася на рівні січня 2024 року, хоча нове житло подорожчало на 2% та 6% відповідно.

Інфографіка OLX Нерухомість

Де ростуть ціни на однокімнатні квартири

Попри деякі зниження цін, в більшості обласних центрів України, таких як Вінниця, Черкаси, Київ, Чернівці, Чернігів, Хмельницький, Тернопіль, Суми, Львів та Житомир, зафіксовано підвищення цін на 1-кімнатні квартири на 2-9%.

Серед міст із найбільшим приростом цін з початку року можна відзначити:

Інфографіка OLX Нерухомість

Найвищі ціни на купівлю 1-кімнатних квартир у 2024 році спостерігаються в Києві, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Дніпрі, а з вересня до них додалося Рівне. Вартість однокімнатної квартири на первинному ринку в цих містах коливається від 2 до 2,7 мільйонів грн, тоді як вторинне житло може коштувати від 1,3 до 2,7 мільйона грн.

Інфографіка OLX Нерухомість

Кількість пропозицій на продаж квартир зросла, зокрема в Чернігові, Херсоні, Сумах, Ужгороді, Кропивницькому та Івано-Франківську. Водночас, кількість відгуків на оголошення з продажу квартир збільшилася на вторинному ринку в Херсоні, Хмельницькому, Харкові, Ужгороді, Полтаві, Одесі, Кропивницькому, Києві та Вінниці.

Раніше РБК-Україна розповідало, що в Україні зростає попит на невеликі одно- і двокімнатні квартири у новобудовах, зокрема на закриті комплекси, що мають укриття. Також покупці все частіше обирають житло, розташоване подалі від об’єктів критичної інфраструктури, щоб уникнути ризиків, пов’язаних з обстрілами. Багато людей також надають перевагу квартирам, що знаходяться біля станцій метро, оскільки це забезпечує доступ до надійних укриттів.

Найбільшим попитом користуються квартири на 3-8 поверхах, ціни на які можуть бути на 3-4 тисячі доларів вищими. Внаслідок ризиків, пов’язаних із падінням уламків ракет, українці стали менш охоче купувати пентхауси та квартири на останніх поверхах.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version