NewsOnline24

Олімпіада-2024: усе, що потрібно знати

Чотири дні залишається до головного старту чотириріччя — Олімпійських ігор. Востаннє Париж приймав Олімпіаду в 1924-му. Століття опісля місто знову стане центром спортивного світу. Яка кількість українських спортсменів боротиметься за нагороди, хто стане символом Ігор і чому ця Олімпіада унікальна — далі в матеріалі. 

Церемонія відкриття на воді

Французи прагнуть здивувати зі самого відкриття Олімпійських ігор: уперше в історії церемонія відбудеться не на стадіоні, а на річці — на Сені влаштують водяний парад. 116 човнів з національними делегаціями пропливуть майже 6 км зі сходу на захід повз собор Паризької Богоматері, Лувр і деякі олімпійські об’єкти, зокрема Гран-Пале. Фінальна точка буде в самому серці міста — в районі Ейфелевої вежі. Завершаться урочистості на площі Трокадеро — саме там французький президент Емманюель Макрон виголосить промову й офіційно відкриє Ігри. 

Люди плавають у річці Сена після того, як мер Парижа продемонстрував, що вона достатньо чиста для проведення змагань з плавання просто неба під час Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, Париж, Франція, 17 липня 2024 року.

Планують, що в майже чотиригодинній церемонії візьмуть участь десять з половиною тисяч спортсменів з 206 країн. За нею зможуть одночасно спостерігати 300 тисяч глядачів. Її художнім керівником став французький театральний режисер Том Жоллі. Він заявив, що три тисячі артистів розкажуть і покажуть історію Франції засобами драми, танцю, цирку й опери. 

Емблема Олімпіади-2024

Логотип цьогорічних Ігор біло-золотий і має три складові: золоту медаль, символ Франції Маріанну й олімпійський вогонь. «Ці символи показують обличчя, яке втілює наше прагнення поставити людей у центр Ігор. Уперше в історії Ігор наша емблема стане спільною для Олімпійських і Паралімпійських ігор», — йдеться в офіційній заяві.

Новий логотип Олімпійських ігор у Парижі 2024 демонструють під час церемонії відкриття в Grand Rex у Парижі, Франція, 21 жовтня 2019 року.

Олімпійський вогонь на зображенні символізує особливу енергію, яка об’єднує людей довкола Ігор. Золота медаль підкреслює прагнення до досконалості, а образ Маріанни — данина літнім Олімпійським іграм у Парижі 1900 року, в яких уперше взяли участь жінки. 

Талісман Ігор — фригійський ковпак

Фригі — саме так звати офіційного маскота цієї Олімпіади. Це червоні антропоморфні шапки. Фригійський ковпак вважають міжнародним символом свободи. Це конічний головний убір із загнутим кінцем. У Франції він червоний, був елементом одягу незаможних революціонерів часів Великої Французької революції й емблемою якобінців. Також фригійський ковпак став символом свободи в США під час війни за незалежність. Він зображений на прапорі Нью-Йорка й печатці американського Сенату.

Фригі, талісман Олімпійських ігор у Парижі 2024 року.

«Це маскот, що є втіленням французького духу. Ідеал, на якому тримаються цінності нашої країни, частина нашої історії та єдина точка зору у світі», — пояснює бренд-менеджерка турніру Жюлі Матікін.

Медалі Ігор

Медалі цієї Олімпіади теж особливі — частково виготовлені із заліза Ейфелевої вежі, що залишилося після останньої реконструкції: на кожну нагороду нанесли відповідний шестикутний фрагмент вагою 18 грамів. Діаметр медалі — 8 см. Загальна вага золотої — 529 грамів, срібної — 525, бронзової — 455.

Золота медаль Олімпійських ігор у Парижі 2024.

На звороті кожної відзнаки Олімпійських ігор зобразили грецьку богиню перемоги Ніку, Пантеон й Олімпійські кільця, до яких цьогоріч також додали зображення Ейфелевої вежі. По краю нагороди вигравіювали назву виду спорту, дисципліни та події. Ці написи зробили французькою мовою. Загалом виготовили 5 084 медалі.

Зворотна сторона золотої медалі Олімпійських ігор у Парижі.

Як зазначив президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт, розмір державних призових для українських спортсменів за золоту медаль складе 125 тисяч доларів, срібло оцінюють у 100 тисяч доларів, а бронзу — у 80.

Інфраструктура Олімпіади

Більшість змагань відбуватимуться в Парижі та його передмістях: Сен-Дені, Ле-Бурже, Нантеррі, Версалі й Вер-сюр-Марні. Усі арени розташовані не далі ніж 10 кілометрів від олімпійського селища.

Естафета Олімпійського вогню прибула до Парижа на День взяття Бастилії, національного свята Франції.

Місто максимально залучили до проведення Олімпіади. Декотрі відомі історичні місця прийматимуть змагання: район Ейфелевої вежі — з пляжного волейболу, Версальський палац — з кінного спорту, Ролан Гаррос — з тенісу, Гран-Пале на Єлисейських полях — з фехтування й тхеквондо. 

Ейфелева вежа прикрашена олімпійськими кільцями в Парижі, Франція, 19 липня 2024 року.

Водночас груповий етап з баскетболу прийматиме Лілль, вітрильний спорт пройде в Марселі, а змагання із серфінгу — на Таїті, острові у Французькій Полінезії, що майже за 10 000 миль від Парижа. 

Турнір з футболу відбудеться на полях Марселя, Бордо, Десін-Шарп’є, Нанта, Ніцци й Сент-Етьєна. Його фінальні матчі — на паризькому стадіоні «Парк де Пренс», домашньому для клубу «Парі Сен-Жермен».

Українське представництво на Олімпіаді

Україну представлять 140 спортсменів, які змагатимуться у 23 видах спорту. Найчисленнішою є легкоатлетична група — 25 спортсменів.

Чоловік фотографує медальний подіум Олімпійських ігор у штаб-квартирі Олімпійського комітету в Сен-Дені, Франція, 23 травня 2024 року.

Загалом у Парижі змагатимуться 10 500 спортсменів у 39 видах спорту. На 592 людини менше, ніж на ОІ-2020 в Токіо (11 092. — LB.ua). Крім того, цього разу буде дотримано гендерного балансу: кількість чоловіків і жінок на ОІ-2024 буде рівною. 

Україна виступить лише в одному ігровому виді — футболі. Це дебют команди на рівні Олімпійських ігор. Уперше в історії Україна також матиме представництво у брейкінгу та скелелазінні.

Склад представництва України на ОІ-2024 за видами спорту:

Легка атлетика — 25;

Футбол — 18;

Стрибки у воду — 9;

Веслування (веслування на байдарках і каное та веслувальний слалом) — 9;

Боротьба (вільна та греко-римська) — 9;

Художня гімнастика — 6;

Академічне веслування — 6;

Спортивна гімнастика — 6;

Теніс — 6;

Стрільба (кульова та стендова) — 6;

Фехтування — 6;

Плавання — 5;

Дзюдо — 5;

Велоспорт (шосе + маунтенбайк) — 4;

Бокс — 3;

Брейкінг — 3;

Сучасне п’ятиборство — 3;

Настільний теніс — 3;

Скелелазіння — 2;

Артистичне плавання — 2;

Стрільба з лука — 2;

Бадмінтон — 1;

Важка атлетика — 1.

Олімпіада-2024 пройде в Парижі 26 липня — 11 серпня. На LB.ua ви зможете слідкувати за кожним днем змагань. 

lb.ua

Exit mobile version