OpenAI випустила першу версію ШІ з «мозком» на рівні доктора наук

OpenAI випустила вою першу модель зі здатністю «міркувати» / Джерело: DALL-E

OpenAI випустила нову модель штучного інтелекту ChatGPT, яка отримала назву o1. Це перша з сімейства нейромереж, які «міркують» і навчені відповідати на складні питання швидше за людей внаслідок поліпшених алгоритмів обробки інформації.

Як пише портал The Verge, нова ШІ-модель перевершує всі попередні версії у вирішенні багатокрокових завдань і написанні коду. Зараз GPT-o1 відповідає на рівні доктора наукових дисциплін. З іншого боку, вона дорожча і повільніше видає відповіді. Тому для повсякденних запитань поки що краще використовувати старіші версії.

Розробники стверджують, що o1 вчиться відточувати розумовий процес, удосконалювати застосовані стратегії та коригувати власні помилки. Ба більше, користувачі можуть простежити хід міркувань, який привів модель до її відповіді.

Відео дня

OpenAI випустила першу версію ШІ з "мозком" на рівні доктора наук

В онлайн-змаганні з програмування Codeforces, ця нова модель сягнула 89-го відсотка учасників, а після наступного оновлення працюватиме «аналогічно аспірантам під час розв’язування складних контрольних задач із фізики, хімії та біології», обіцяють творці з OpenAI. На відбірковому турі Міжнародної математичної олімпіади o1 успішно вирішила 83% завдань, тоді як GPT-4 впорався лише з 13%.

Нова ШІ-модель уже доступна користувачам ChatGPT у вигляді превью-версії. Для запуску потрібна підписка Plus і Team. Без підписки в майбутньому доступ відкриють до o1-mini. Це спрощена версія OpenAI o1, яка може обробляти менший обсяг даних.

OpenAI випустила першу версію ШІ з "мозком" на рівні доктора наук

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня OpenAI представила власну пошукову систему на основі штучного інтелекту. Особливість SearchGPT – не просто видавати перелік посилань, а й намагатися організувати та осмислити їх. Це робить його серйозною загрозою для Google.

А до кінця 2024 року OpenAI має намір запустити ChatGPT-5, яка обіцяє здійснити революцію у сфері штучного інтелекту. Мовиться про концепцію штучного загального інтелекту (AGI). Це означає, що ШІ буде здатний вивчити будь-яке завдання, які людина зможе придумати. Це зробить її не відмінною від людини.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *