Правила футболу потребують більшої чіткості: ВАР зробив гру справедливішою

Ілюстративна світлина

Очевидно: система відеоповторів (ВАР) зробила футбол чистішим. Тож нововведення пішло на користь грі, пише Всеволод Кевлич для Gazeta.ua.

Не буває систем досконалих. Пригадую, як у час моєї роботи тенісним суддею вводили щось подібне. Тоді теж до цього віднеслися із пересторогою. Судді боялися, що їхні помилки будуть помітні. Така вже психологія арбітрів. Нікому не хочеться, щоб його контролювали. Але з часом, система прижилася у тенісі та виглядає ефективною. Гравці їй вірять.

У футболі це трохи по-іншому. Тому, що перетин м’ячем лінії має серйозне значення, тільки коли це стосується лінії воріт. Але у футболі ще залишається точність та однобічність тлумачення правил гри. Кожен суддя може по-своєму інтерпретувати епізод. Тому для того, щоб прагнути досконалості у футболі, правила потребують більшої чіткості, навіть якщо є система ВАР.

Футбольні фахівці мають дійти консенсусу, як далі вдосконалити систему та правила гри. Якщо вони хочуть чіплятися за міліметри – це одна розмова. Якщо хочуть видовищності та гостроти – це зовсім інше. Але має бути чіткість загальних правил, які не дозволяють оцінювати епізоди по-різному.

Для України якість суддівства потрібна, насамперед, клубам та гравцям, щоб вони могли розвиватися та досягати більшого. ВАР дозволить матчам набути більшого ступеню справедливості, бути незалежними від людського фактора. Це ключовий момент, який може принести ця система в УПЛ.

Поки ситуація складна, бо з шести матчів у нас ВАР працює тільки на двох. Вибірковості тут не повинно бути.

(Еще нет голосов, оставьте первым)