Про Дніпровський госпіталь на тлі недоторканості екс-міністра оборони

16 жовтня  Верховна Рада України відмовилася зняти недоторканність з народного депутата від Опозиційного блоку Дмитра Колєснікова. За зняття недоторканності проголосували тільки 163 народних депутати з 226 необхідних.

За версією слідства, в 2012 році, перебуваючи на посаді голови Агентства держмайна, Колесніков підписав документи, якими було відчужено корпуси державного підприємства “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади” в Дніпрі.

Підприємство не підлягало приватизації, у нього не було заборгованостей, що дозволяють відчужити його майно.

18 червня 2018 року у інформаційному агентстві “Інтерфакс-Україна” відбулася прес-конференція на тему “Корупція в Міністерстві оборони за попередніх режимів”. Під час прес-конференції я розповів про знищення у Дніпрі стратегічного державного підприємства “НД Технологічний інститут трубної промисловості” з виробництва направляючих для систем залпового вогню “Град”, “Ураган” і “Смерч”.

Крім того, я розповів про операції з майном Дніпровського військового госпіталю за часів екс-міністра оборони України п. Гриценка. Йшлося про те, що спочатку госпіталь передали комерційним структурам, а потім він опинився у власності банку країни-агресора.

Мною було подано заяву в Генеральну прокуратуру України з вимогою розслідувати перераховані факти, занести ці дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) та порушити низку кримінальних проваджень для встановлення істини.

Утім, якщо провальне голосування щодо зняття недоторканості з депутата Колеснікова пов’язують з певними домовленостями президента Петра Порошенка та Ріната Ахметова (Колесникова вважають людиною Ахметова у фракції ОБ), то позиція ГПУ у справі Гриценка викликає запитання.

Нагадаю суть справи.

У 2007-2008 роках під керівництвом колишнього міністра оборони Гриценка та директора департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України генерал-майора медичної служби Мельника між Міністерством оборони та ТОО “Райвел” був укладений договір про інвестування та модернізацію військового госпіталю.

Згідно договору фірма “Райвел” мала отримати більшість території госпіталю з будівлями, а на залишковій території в 0,8 га планувалося побудувати новий, сучасний лікувально-діагностичний комплекс. Примітно, що згодом зобов’язання на будівництво нового комплексу змінюється на зобов’язання щодо постачання Міністерству оборони медичного обладнання.

Протягом 2007-2008 років ТОВ “Райвел” здійснено постачання медичного обладнання та техніки на загальну суму 47,5 млн. гривень, що значно перевищувало ціну Договору. Зазначене майно було розподілено між лікувальними закладами ЗСУ.

Заради справедливості варто сказати, що Дніпровському госпіталю було поставлено медичного обладнання та техніки на суму 2,8 млн гривень.

В цей же час дніпровська міськрада визнає, що майновий комплекс госпіталю – пам’ятка архітектури 19 століття. Своїм рішенням мерія визнає неможливість перебудови комплексу госпіталю. Приймається рішення про перенесення будівництва на територію колишнього дитячого садочку біля Южмашу. Здійснюється імітація проектних робіт. У справу вручається військова прокуратура, але фірма через суди визнає договір дійсним.

У 2014 році  ЗМІ піднімали питання щодо Дніпровського військового госпіталю, який  в 2007 році  був проданий приватній структурі, яка, в свою чергу, заклала госпіталь, що належав Міноборони, російському банку  ВТБ.  “Сьогодні, по суті, госпіталь, в якому лікують наших хлопців, належить країні-окупанту”, – заявила тоді нардеп Ірина Геращенко.

Розповідаючи про приватизацію госпіталю, який опинився в руках близького до Путіна російського банку ВТБ, Гриценко тоді заявив про те, що за непрозорими схемами він був відчужений вже в період перебування в кріслі міністра оборони Юрія Єханурова. “Коли Гриценко пішов з посади, прийшов міністр оборони Єхануров, в цей час з’явилися ділки, які уклали два додаткових договори і перекрутили його суть”, – зазначив він.

Показово, що  в листі  екс-міністра оборони Валерія Гелетея до генерального прокурора Віталія Яреми йдеться про те, що директором Департамету Мельником П.С. відповідно до доручення колишнього Міністра оборони України Гриценка А.С.  було здійснено “підписання 8 (восьми) додаткових угод до Договору, якими суттєво було змінено його основні умови (предмет договору, строк дії, ціна), але роботи з реконструкції будівель госпіталю ПМЗ ТОВ “Райвел” фактично не виконувалися”.

Змінено предмет договору і работи фактично не виконувался..

Незважаючи на це, для розрахунку за поставлене обладнання, за інформацією п.Гелетея, Мельник за дорученням Гриценка передав ТОО “Райвел” низку об’єктів в Дніпрі і Харкові, до того ж і будівлі 385 лікарні, так і не реконструйованого.

В свою чергу, полковник медичної служби В. Стеблюк зауважує, що все це відбувалося за каденції А. Гриценка на посаді Міністра оборони.  “Начальник Дніпровського госпіталю А.С. Рильський писав доповідну за доповідною, звертався до ВСП, а в результаті отримав догану від Міністра та попередження про наступне звільнення.”

26.06.2018 року я отримав листа з військової прокуратури Центрального регіону України за підписом начальника слідчого управління А. Войтенко, в якому йшлося про те, що моє звернення від 18.06.2018 року “скеровано за належністю до військової прокуратури Київського гарнізону, якою Вас буде повідомлено про результати розгляду в установленому порядку”.

Зауважу, за період війни Міністерством оборони України було вкладено близько 15 млн. гривень в розбудову Дніпровського госпіталю. Близько 20 млн. гривень було перераховано меценатами та волонтерами (проведено ремонти хірургічного відділення, поліклініки, харчоблоку).

Постановою Верховної Ради України 7 червня 2018 року за № 2455-VIII утворено Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки та визначено її основні завдання та мету.

Звертає на себе увагу той факт, що матеріали контрольних заходів неодноразово передавалися до органів прокуратури, однак досі  належної оцінки діяльності посадових осіб Міністерства оборони не було здійснено

А тим часом, поки прокуратура четвертий рік скеровує за належністю, екс-міністр оборони Грицеко з біг-бордів закликає приєднуватися до його команди, мовляв, “чесних більше”….