NewsOnline24

Руйнівна стихія. Що відомо про повінь у Польщі та її наслідки

Фото: повінь у польському місті Ниса (twitter.com/TygodnikOpolska) Автор: Анна Березіна

Катастрофічна повінь охопила частину Польщі. Велика вода зруйнувала кілька дамб, затопила міста на південному заході країни та забрала життя щонайменше 4 осіб. Уряд оголосив стан стихійного лиха з евакуацією населення.

Все, що наразі відомо про наслідки руйнівної повені у Польщі, – в матеріалі РБК-Україна нижче.

Зміст:

Прорвані дамби та затоплені міста

У Польщі вже кілька днів вирує повінь, яку називають найсильнішою з 1997 року. Через зливові дощі циклону «Борис» на південному заході країни склалася критична ситуація (Нижня Силезія, Ополе).

Вода з річок затопила населені пункти, зафіксовано кілька проривів дамб та обвал мосту. Було скасовано рух понад 130 поїздів всередині країни та затримуються міжнародні рейси.

Вчора внаслідок прориву греблі затопило Строне-Шльонські Нижньосілезького воєводства. Проїзд до міста був заблокований.

Під напором води обвалився тимчасовий міст на автомагістралі в Глухолазах. Затопило місто Клодзко, там евакуювали 1600 осіб.

Фото: повінь у Клодзко (twitter.com/beniaminpilat)

У місто Льондек-Здруй через розлив річки можна дістатися лише з боку Чехії. На вулицях – тонни мулу та бруду. Люди залишилися без телефонного зв’язку, немає води та світла.

В понеділок прорвало дамбу між водосховищами Тополя і Козельно, через що довелося оголосити про негайну евакуацію частини міста Пачкув.

Зараз від стихії потерпають невеликі міста, проте повінь загрожує багатотисячному Вроцлаву. Паводкова хвиля насувається на місто. За прогнозами, велика вода дійде туди ввечері 18 вересня, і паводок може бути тривалим.

Мер Вроцлава повідомив, що у різних частинах міста укріплюють і піднімають набережні. На річковому каналі також будуть встановлені металеві стіни. З понеділка жителям роздають мішки з піском, щоб захистити їхнє майно.

Жертви повені та постраждалі

Наразі відомо, що стихія забрала життя чотирьох людей. У неділю повідомлялося про загибель чоловіка в селі Кросновіце Клодзького повіту.

Тіло ще одного чоловіка знайшли у струмку в місті Б’єльсько-Б’яла Сілезького воєводства. За даними поліції, також загинула жінка в Льондек-Здруй і чоловік у Нисі.

Як розповів у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна журналіст Radio Reset Obywatelski Ігор Кравець, постраждалих від повені може бути десятки тисяч. Йдеться насамперед про майно, адже вода дійшла до перших поверхів у затоплених містах.

Фото: повінь у польському місті Ниса (twitter.com/TygodnikOpolska)

Евакуація продовжується

На 16 вересня було евакуйовано понад 3200 осіб із затоплених районів. До рятувальних робіт залучено військових, гелікоптери, катери та рятувальні машини.

Ввечері в понеділок мер міста Ниса оголосив про термінову евакуацію всіх мешканців через загрозу прориву на набережній. На вулицях ввімкнули сирени.

У найгіршому випадку хвиля води може піднятися на кілька метрів. Тих, хто залишається в місті, закликають пройти на верхні поверхи будинків.

У Польщі введено стан стихійного лиха

16 вересня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені:

Передбачається, що у затоплених районах буде запроваджено стан стихійного лиха на термін до 30 днів. Діятимуть «лише необхідні» обмеження прав і свобод: серед них – наказ про евакуацію та заборона на перебування в певних місцях.

Як заявила міністерка клімату і навколишнього середовища Пауліна Хенніг-Клоська, стан стихійного лиха «допоможе мобілізувати більше коштів і ресурсів для боротьби з наслідками повеней».

Фото: наслідки повені (twitter.com/TygodnikOpolska)

Відомо, що уряд виділить мільярд злотих з резерву на потреби людей, які постраждали від повені. Ці кошти підуть на виплату соціальної допомоги та на відновлення квартир, будинків і господарських будівель.

На думку журналіста Ігоря Кравця, у питанні подолання наслідків стихії потрібно враховувати і політичний аспект.

Адже попередні повені дуже «впливали на польську політику» і опозиційні сили використовували такі надзвичайні ситуації, щоби відвести від влади чинний уряд. Цього разу опозиція вже намагається розхитати ситуацію.

Зазначимо, український уряд запропонував допомогу Польщі у боротьбі за наслідками негоди. Прем’єр Денис Шмигаль заявив про готовність відправити сотню рятувальників, оснащених спеціальним обладнанням. Також про допомогу Польщі оголосив Євросоюз.

При підготовці використовувалися: публікації polsatnews, tvp.info, rmf24, коментар журналіста Radio Reset Obywatelski Ігоря Кравця YouTube-каналу РБК-Україна.

Нагадаємо, українські синоптики розповіли чи загрожують нашій країні наслідки стихійного лиха у Польщі.

Більш докладно про наслідки потужної повені в інших країнах Європи читайте в окремому матеріалі.

www.rbc.ua

Exit mobile version