NewsOnline24

Шевченківську премію присуджуватимуть по-новому: що змінив указ Зеленського

Відтепер Шевченківську премію можна отримати у 8 номінаціях (фото: facebook.com/knpu.gov) Автор: Ірина Костенко

10 вересня президент Володимир Зеленський затвердив указ про зміну деяких положень щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на відповідний документ.

Хто саме може отримати премію та в яких номінаціях

Згідно із затвердженими указом положеннями, Національна премія України імені Тараса Шевченка є державною нагородою за найвидатніші твори літератури й мистецтва, публіцистики та журналістики, які:

Шевченківську премію можуть присуджувати як громадянам України, так і іноземцям або особам без громадянства. При цьому особа, якій присуджено премію (або група осіб, творчий колектив), іменується лауреатом Національної премії.

Присудження премії особі, яка є її лауреатом, не провадиться вдруге та не може бути проведене посмертно.

Щорічно присуджується до восьми Національних премій за такими номінаціями:

Отримати премію можуть творці (автори або виконавці) нових оригінальних творів, опублікованих (випущених у світ) впродовж останніх п’яти років (але не пізніше як за пів року до їх висунення на здобуття премії).

Конкурс, за результатами якого присуджується премія, проводить Комітет національної премії України імені Тараса Шевченка. Складається він із трьох турів.

При цьому у 2024 році висувати кандидатів на конкурс можуть лише культурні інституції (хоча раніше рекомендувати твори та людей до участі могли експерти та члени Шевченківського комітету).

Лауреатові Національної премії вручаються диплом і почесний знак, а також виплачується грошова винагорода у сумі 160 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (відповідно до встановленого законом розміру прожиткового мінімуму станом на 1 січня року подання творів для участі в конкурсі).

Отже, якщо станом на 2024 рік прожитковий мінімум на одну працездатну особу становить 3028 грн, сума винагороди може становити близько 484 480 грн.

Вручення диплома й почесного знака Національної премії здійснюється президентом — як правило, під час урочистого відзначення дня народження Тараса Шевченка 9 березня.

Хто отримав Шевченківську премію 2024

Нагадаємо, переможців Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2024 рік було оголошено на почату березня.

Згідно з відповідним указом президента, розмір премії на 2024 рік становив 429 000 грн кожна.

Читайте також про жінок і пристрасть у житті Тараса Шевченка.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version