США дозволять бити по Росії: до Києва їдуть головні дипломати США та Британії після появи в Росії іранських ракет

Ракета ATACMS / Фото: Getty Images

У вівторок, 10 вересня, на пресконференції в Лондоні держсекретар США Ентоні Блінкен офіційно підтвердив, що Росія вже отримала балістичні ракети від Ірану і, ймовірно, використає їх проти України протягом найближчих тижнів.

За словами Ентоні Блінкена, Вашингтон попередив Іран, що передавання Росії балістичних ракет буде «драматичною ескалацією» і що проти Тегерана миттєво будуть запроваджені нові санкції. Держсекретар також додав, що Іран навчив десятки російських військових застосовувати свої балістичні ракети Fath-360, які мають максимальну дальність 120 км. Хоча українські експерти припускають, що Росія також могла отримати від Ірану ракети Arman і Ababil, схожі на HIMARS, дальністю близько 80 км.

ТСН.ua вже повідомляв, що постачання іранських ракет до Росії минулого тижня підтвердили керівники американської та британської розвідок. Тегеран і Москва офіційно спростували це. Проте член комітету парламенту Ірану з нацбезпеки та зовнішньої політики Ахмад Бахшаєш Ардестані цинічно визнав факт постачання фразою:

«Гірше, ніж є, бути не може. То чому б не до Росії (постачати ракети – ред.)? Ми продаємо зброю і отримуємо долари. Ми обходимо санкції через наше партнерство з Росією. Європейці продають Україні зброю. НАТО зайшло до України, то чому б нам не підтримати свого союзника відправленням ракет і безпілотників до Росії?».

В обмін на ракети та «Шахеди» – а ракети Росія неодмінно використає для ударів по Україні – Іран отримує соєві боби та пшеницю з Москви. Про це заявили в Тегерані. Проте західні розвідки також констатують, що Росія може надавати Ірану ядерні технології, що дуже швидко створить загрозу появи у Тегерана готових до застосування ядерних боєголовок.

Нові західні санкції за постачання Іраном ракет Росії стосуватимуться іранської державної авіакомпанії Iran Air. Це, а також скасування двосторонніх угод про повітряне сполучення з Іраном, як і санкції проти причетних до іранської програми балістичних ракет та їхнє передавання вже підтвердили міністри закордонних справ Британії, Німеччини та Франції. Офіційний Лондон також окремо запровадив санкції проти Повітряно-космічних сил Росії, її 924-го Держцентру безпілотної авіації (відповідає за постачання безпілотників до ЗС РФ – ред.) та командування військово-транспортної авіації РФ.

Також у вівторок, 10 вересня, стало відомо, що в пʼятницю, 13 вересня, президент США Джо Байден зустрінеться з премʼєром Британії Кіром Стармером. За словами Ентоні Блінкена, вони обговорять надання Україні дозволу бити далекобійними західними ракетами (а це здебільшого ATACMS і Storm Shadow) вглиб території Росії, а не лише по російському прикордонню. Ця зустріч відбудеться після візиту Ентоні Блінкена та британського міністра закордонних справ Девіда Леммі до Києва в середу, 11 вересня. Про це повідомила The Washington Post, хоча Reuters, посилаючись на слова Леммі, казав про візит до Києва цього тижня.

Жодних сумнівів, що вони говоритимуть про надання Україні дозволу на удари далекобійною американською та британською зброєю вглиб території Росії. І за інформацією журналістки Axios Джуліґрейс Бруфке, яка в соцмережі Х посилається на слова очільника комітету закордонних справ Палати представників США Майкла Маккола, під час візиту до Києва Ентоні Блінкен повідомить українців про дозвіл Вашингтона на удари вглиб території Росії.

На «Рамштайні» минулого тижня, де вперше був особисто присутній президент Зеленський, міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що якийсь один-єдиний засіб не є вирішальним у війні і «Україна має власні доволі потужні засоби для ураження цілей, розташованих далеко за межами радіусу дії ATACMS чи Storm Shadow».

А щодо інтегрованої системи ППО міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельман додав, що це не є «найефективнішим способом розв'язання проблеми», адже може призвести до прямого зіткнення ВПС НАТО та Росії, чого Альянс намагається уникнути.

Раніше США підтвердили, що Росія отримала балістичні ракети від Ірану. Ймовірно, ворог застосує їх проти України протягом наступних кількох тижнів.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *