NewsOnline24

Судитимуть групу бойовиків «ЛНР», які катували жителів Ізюмського району

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти п'ятьох бойовиків терористичного угруповання «ЛНР» і військового Національної гвардії РФ, які катували та знущалися із цивільних в Ізюмському районі Харківської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генпрокурора.

Так, обвинуваченими є бійці 3-го стрілецького взводу 4-ї стрілецької роти 1-го стрілецького батальйону 202-ого мотострілецького полку так званої «ЛНР» і начальник штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії федеральної служби військ Національної гвардії РФ.

Встановлено, що 2 березня 2022 року російські військові, серед яких і шестеро обвинувачених, узяли під контроль Савинці та Довгалівку Ізюмського району.

У захоплених населених пунктах обвинувачені утримували в катівнях проукраїнськи налаштованих громадян і знущалися з них. Щоб отримати інформацію про українських військових і місцевих жителів, які допомагають Збройним Силам України, загарбники застосовували фізичне і психологічне насильство, вдавалися до катувань.

Потерпілим зв’язували руки за спиною, били, здійснювали постріли з автоматичної зброї поруч із ними. Декого вивозили в ліс й імітували розстріл. Людей утримували в нелюдських умовах, без доступу до їжі та води, в антисанітарії.

Одному із незаконно затриманих чоловіків російські військові декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його в рані, щоб заподіяти якомога більшого болю.

Серед потерпілих був депутат селищної ради Савинської об'єднаної територіальної громади. Його допит у катівні особисто проводив начальник штабу батальйону 126-го полку військ національної гвардії федеральної служби військ Національної гвардії РФ. Він погрожував депутату відрізанням статевих органів, тоді як інший обвинувачений бив потерпілого. Після знущань загарбники закинули у приміщення димову шашку, унаслідок чого потерпілий почав задихатися.

У подальшому фігуранти витягнули чоловіка надвір, накинули йому мотузку на шию й почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Паралельно постраждалому ставили питання про місцевих партизанів. Від нестачі повітря чоловік знепритомнів, його привели до тями й почали завдавати ударів ногами по тілу, поки він лежав на землі. Така екзекуція проводилася декілька разів.

Інший потерпілий — чоловік, якому на той момент було 59 років, унаслідок вчинених загарбниками катувань дістав важкі тілесні ушкодження, несумісні з життям. Решті постраждалих вдалося вижити.

Обвинувальний акт проти фігурантів складений за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Зловмисники перебувають у розшуку. Судитимуть їх заочно.

Як повідомляв Укрінформ, до довічного ув’язнення заочно засудили двох російських військових, які навесні 2022 року відкрили прицільний вогонь по цивільному автомобілю під час спроби громадян виїхати з тимчасово захопленого на той час села Рогощі в Чернігівській області.

Фото ілюстративне

www.ukrinform.ua

Exit mobile version