В авіатрощі загинув легендарний астронавт, який першим облетів Місяць — AP

Відомий американський астронавт Вільям Андерс / Фото: Associated Press

Літак, яким він керував один, упав у води біля Острови Сан-Хуан в штаті Вашингтон.

У віці 90 років в авіакатастрофі загинув відомий американський астронавт Вільям Андерс, який був першим, хто облетів Місяць та зробив культову фотографію «Схід Землі», на якій планета зображена як затінена блакитна мармурова куля з космосу.

Його смерть підтвердив для Associated Press син, підполковник ВПС у відставці Грег Андерс. 

Вільям Андерс — колишній астронавт місії «Аполлона-8», яка ознаменував початок нової ери в дослідженнях космічного простору і в історії людства. Андерс був одним із пілотів космічного корабля. 

За словами сина, чоловік загинув у п’ятницю в авіатрощі. Літак, яким він керував один, упав у води біля Острови Сан-Хуан в штаті Вашингтон.

«Сім'я спустошена. Він був чудовим пілотом, і ми будемо за ним страшенно сумувати», — сказав Грег Андерс. 

Раніше Андерс сказав, що ця фотографія стала його найважливішим внеском у космічну програму разом із забезпеченням того, що командний модуль і сервісний модуль «Апполона-8» працювали.

«Ця фотографія, перше кольорове зображення Землі з космосу, є однією з найважливіших фотографій у сучасній історії, оскільки вона змінила те, як люди бачили планету. Вважається, що ця фотографія викликала глобальний екологічний рух за те, що вона показала, наскільки делікатною та ізольованою виглядає Земля з космосу», — йдеться у матеріалі видання.


В авіатрощі загинув легендарний астронавт, який першим облетів Місяць - AP

Перша кольорова фотографія Місяця (фотографія "Схід Землі"). ФОТО: Bill Nelson/X

У NASA відреагували на загибель Андерса. Адміністратор NASA і колишній сенатор Білл Нельсон сказав, що Андерс «втілив уроки та мету дослідження».

«У 1968 році, під час польоту «Аполлон-8″, Білл Андерс зробив людству один з найглибших дарів, які тільки може зробити астронавт. Він побував на порозі Місяця і допоміг усім нам побачити дещо інше: самих себе. Він уособлював уроки та мету досліджень. Нам буде його не вистачати», — написав Нельсон на платформі X.

Нагадаємо, астрономи отримали дивний радіосигнал із космосу.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *