В Одесі медики «швидкої» кажуть, що місто скоро залишиться без лікарів, керівництво — заперечує

В Одесі працівники швидкої допомоги стверджують, що через масові звільнення водіїв та лікарів скоро не буде можливості формувати бригади, щоб виїжджати на виклики. Керівництво вважає, що ситуація не є критичною.

Про це медики розповіли під час пресконференції, передає Укрінформ.

За словами директорки Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Одеської області Світлани Ізосімової, на сьогодні по області працюють187 бригад швидкої допомоги.

«Процес бронювання ми розпочали у грудні. Ми отримали статус критично важливої інфраструктури для регіону і ми 4 рази надавали списки до МО. Загальний список був на понад 700 осіб», — повідомила Ізосімова.

За новим законом всі працівники екстреної допомоги мають оновити дані в ТЦК. Це потрібно для створення нових списків для бронювання.

«Тиждень тому ми зробили такий на 58 осіб та подали до МО», — уточнила директорка центру.

Для того, щоб спростити процедуру проходження ВЛК, в центрі вирішили централізовано проводити близько 20 осіб через філіал обласного ВЛК.

«У нас так пройшли близько 300 людей комісію. Сьогодні в Хаджибейському військкоматі пройшли 25 людей. Процес продовжується по кожному військкомату», — уточнила Ізосімова.

Вона зазначила, що одеська екстренка може забронювати 50% працівників, проте є посади, які не підлягають бронюванню відповідно закону – це лікарі. Також вона повідомила, що всім військкоматам були надані списки людей, яких планується забронювати, а їх документи вже надіслали до Міноборони.

Щодо звільнення водіїв та лікарів швидкої Ізосімова повідомила, що здебільшого люди звільняються з причин того, що деякі їдуть за кордон.

«Я не бачу масового звільнення людей, щоб казати, що ми знаходимося на межі того, щоб не зможемо надавати допомогу. В області, наприклад, багато фельдшерів та лікарів, які працювали в лікарнях, навпаки, приходять до екстренки щоб працевлаштуватися з метою бронювання. Вони приходять і наводять слова першого заступника голови ОВА про те, що бронювання екстренки – пріоритет номер один для країни», — наголосила вона.

Також вона додала, що більшість водіїв мають віковий ценз 60+, що є неприпустимим для керування автомобілем швидкої.

«Вже є програма, яка розглядається на рівні Міністерства охорони здоров’я, щоб фельдшери мали досвід водіння авто швидкої і надавали і медичну допомогу, і самі керували санітарним транспортом», — додала директорка Центру екстреної медичної допомоги.

В свою чергу працівники установи розповідають, що кадрова проблема в одеській екстренці – критична.

«На моїй підстанції двоє колег вже в ЗСУ, ще п’ятеро мають бойові повістки. Бронювання по швидкій не отримав ніхто. Водії масово звільняються. Також є нестача лікарів та фельдшерів. Якщо не буде бронювання – будуть масові звільнення і далі. Бригади просто не будуть виїжджати на виклики. Сьогодні мої колеги були в ТЦК та отримали повістки на оновлення даних. Далі, якщо не буде бронювання, вони отримають бойові повістки. Якщо немає водія, машина не їде на виклик. Так само з лікарем та фельдшером. В день на одну бригаду припадає близько 12 викликів, по всій області це 1000 викликів у день. Цим людям просто буде нікому допомагати», — розказав фельдшер четвертої підстанції Роман.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі правоохоронці розпочали розслідування щодо масової бійки, яка сталася між працівниками швидкої медичної допомоги і районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

За даними ЗМІ, водій карети екстреної медичної допомоги прийшов до Київського РТЦК та СП Одеси, щоб оновити дані, проте його відмовилися відпускати. Коли йому стало зле, викликали медиків, яких після приїзду також відмовилися відпускати. На місце прибули кілька бригад екстреної служби. Сталися сутички між екіпажами швидкої та працівниками ТЦК, а також їхніми помічниками.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що взяв справу під власний контроль.

12 червня в Одеському обласному центрі екстреної медичної допомоги повідомили, що «конфлікт вичерпано, остаточний вердикт нададуть правоохоронні органи».

Щодо скарг медиків на відсутність бронювання керівництво швидкої повідомило, що найближчим часом питання буде вирішено.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *