В окремих регіонах України попит на нове житло збільшився у 1,5 раза — експерт

В Україні в середньому попит складає до 35% від “довоєнного” рівня, однак в окремих регіонах попит на нове житло порівняно з 2021 роком збільшився у 1,5-1,8 раза.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила директорка з продажів Будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець.

“Наразі понад 90% попиту на первинне житло сконцентровано головним чином в більш безпечних у “воєнному” сенсі містах, таких, як Ужгород, Чернівці, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Дніпро, Вінниця та Київ”, — зазначає експерт.

Вона зауважила, що переважну більшість покупців цікавить житло готове до заселення (з ремонтом) чи на завершальних стадіях будівництва (понад 50% наявного попиту), в нових чергах ЖК чи котеджного містечка на стадії активного зведення (до 30% попиту), або ж в нових об’єктах з безперервним веденням будівельних робіт на стадії готовності від 30% (до 20% попиту).

“Від початку 2024 року можна зробити висновок, що на “первинці” продається лише те, що активно будується. Покупці готові інвестувати в житло на етапі котловану тільки у перевірених забудовників, які працюють давно на ринку і мають гарну репутацію. Адже громадяни стали більш обачними й не мають жодного наміру купувати, навіть “за дешево”, житло в “заморожених” об’єктах, терміни будівництва яких, м’яко кажучи, “розмиті” і непевні, а доля девелоперів таких недобудів також під великим питанням”, — сказала Бігунець.

Як повідомлялось, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрезидент Світового банку Антонелла Бассані та віцепрезидент Міжнародної фінансової корпорації Альфонсо Гарсія Мора підписали меморандум про підтримку у покращенні ринку житла.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *