Віра у перемогу Порошенка слабне

Згадаймо, як розпочиналась президентська виборча кампанія в Україні. Її старт співпав з новорічними святами. Тоді президент Петро Порошенко, здавалося, був у своїй найкращій формі. Адже Україна якраз отримала Томос про автокефалію української православної церкви.

Звісно, президент, який доклав багато зусиль для завершення цього процесу, хотів отримати від нього і електоральні бонуси. Порошенко намагався якнайдовше протриматися лише на цій темі, розповідаючи виборцям про історичну перемогу. Для цього він навіть поїхав у різні міста України. Пізніше журналісти назвуть цю поїздку томос-тур.

Тобто спочатку саме Порошенко формував порядок денний виборчої кампанії. Інші кандидати мали підлаштовуватися під ці події, або вигадувати щось зовсім нове.    

Так було до 25 лютого, поки в телеефір не вийшла перша частина розслідування Bihus.info про корупцію в оборонному секторі. Відтоді президент вже не формує порядок денний, а вимушений на нього реагувати. Конкуренти ж із задоволенням за цим спостерігають і роблять гучні заяви.

Президент вже звільнив першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського і призначив нового. Правоохоронні й антикорупційні органи звітують про хід розслідування, звинувачуючи одне одного у його затягуванні. Від посад відсторонили ряд керівників оборонних підприємств, які фігурували у сюжеті. Пройшли позачергові засідання РНБО і парламентської тимчасової слідчої комісії.

Треба зазначити, що навряд чи журналістське розслідування призвело б до такого ефекту, якби не вибори. Ціна перемоги на них занадто висока, щоб не реагувати на виявлені журналістами факти.

Але чи вплинуло це розслідування на президентські рейтинги? Є два опитування, проведені вже після скандалу.

Згідно з даними соціологічної групи Рейтинг, по Порошенку скандал таки вдарив. З другої сходинки він опустився на третю, з майже 17% підтримки. Попереду нього – Юлія Тимошенко, у якої на 1,5% більше, і Володимир Зеленський – з майже 25%. На четверту сходинку вийшов лідер Громадянської позиції Анатолій Гриценко – з 10%.

Найголовнішим тут, звісно, є психологічний ефект зміни другого місця на третє. Різниця між Порошенком і Тимошенко мінімальна, в рамках статистичної похибки. Та якщо найближчими тижнями й інші опитування даватимуть Порошенку третє місце, усе більше експертів і політиків говоритимуть у медіа про те, що президент може і не вийти до другого туру. Віра у його перемогу зменшиться.

Інше дослідження проводила компанія Социс. Вона наближена до президентського політтехнолога Ігора Гриніва. І якщо дивитися на цифри з цього опитування, то президент напередодні першого туру може не хвилюватися. Він впевнено посідає другу сходинку, після Зеленського, з відривом від Тимошенко у майже 5%. Гриценко ж на п’ятій позиції, після Юрія Бойка.

Тобто гучний скандал в оборонці поки що не дуже боляче вдарив по рейтингам президента. Можливо тому, що у частини виборців Порошенка немає великих ілюзій з приводу його оточення і участі цих людей у корупції. Люди думають, крадуть же усі. При виборі для них важливі інші фактори.

Можливо, рейтинги не змінилися ще й тому, що немає фіналу історії – у ній не поставлена крапка. Скандал ще триває, і всі очікують, що ж буде далі. Фігуранти корупційної схеми на волі. 

Та одне безперечно: це розслідування повністю змінило хід виборчої кампанії і додало президенту нових проблем. Він вимушений виправдовуватися і звітувати, скільки він особисто витратив власних коштів на допомогу армії.  

Вирішувати репутаційні проблеми президент збирається старими перевіреними методами – наприклад, надаючи грошову допомогу для виплат субсидій та надбавки до пенсій. Хоча президент до цього не має жодного відношення. Це не його повноваження. Але команда президента підкреслює, що це його ініціатива.

Тому план дій, як найшвидше оговтатися від удару, в Порошенка є. Та немає жодних гарантій, що у ці два тижні до виборів не вибухне новий корупційний скандал. Адже за 5 років президентства Порошенко зробив чимало в різних сферах, але і корупцію в своєму оточенні – зберіг. А вибори – це саме той час, коли дають про себе знати невирішені проблеми.

(Еще нет голосов, оставьте первым)