NewsOnline24

«Вміє балансувати»: академік Горбулін пояснив, чому потрібно шукати діалог з Китаєм

Перший віцепрезидент НАН України вважає, що діалог між КНР та Україною не припинявся / фото УНІАН

Повномасшабна війна РФ проти нашої держави розділила світ, тому Україна та Китай опинилися у різних таборах. Про це заявив перший віцепрезидент НАН України Володимир Горбулін в інтерв’ю «Укрінформ». 

«Велика війна РФ проти України, серед іншого, обумовила розділення світу, і ми де-факто опинилися з КНР у різних таборах. Однак діалог не припинився. Показовим став епізод, коли Путін оголосив про наміри внести зміни у ядерну доктрину, які дозволили б використовувати ядерну зброю у відповідь на атаки неядерних держав із застосуванням конвенційного озброєння. Китай, можливо неочікувано для декого, виступив у спільній заяві із ще 11-ма державами із застереженням від застосування ядерної зброї», — зауважив він. 

Горбулін не сумнівається, що це застереження було адресовано російському диктатору Володимиру Путіну. За його словами, для України такий сигнал свідчить про необхідність продовження діалогу, «навіть тоді, коли комусь це здається безнадійною справою». 

Відео дня

Академік також розповів, що впродовж довгого часу українські наука та оборонно-промисловий комплекс працювали на Китай в межах проєктів Виробничо-територіальної системи (ВТС). Він нагадав, що Україна також допомагала навіть у розробці систем управління для авіаносців та військово-транспортних літаків під час цієї співпраці. 

«Але вже у новій Стратегії національної безпеки від 2020 року стратегічний характер співпраці з Китаєм не згадувався. Певною мірою це було логічним, оскільки під час російсько-української війни відбувалося зближення Китаю з РФ в усіх сферах, включаючи військову. Китай вміє балансувати — це його традиція. Україна вчиться захищати свої національні інтереси, хоч перетворити це на традицію під час широкомасштабної війни вкрай важко», — підкреслив Горбулін. 

Китай і Україна — останні новини

Раніше у Міністерстві закордонних справ України заявили, що розчаровані інформацією щодо рішення Швейцарії підтримати ініціативу Китаю та Бразилії щодо закінчення війни в нашій країні. Там зазначили, що не можуть зрозуміти логіки такого рішення. 

Водночас державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що заяви Пекіна про мир в Україні не збігаються з діями. Він наголосив, що близько 70% верстатів і 90% мікроелектроніки, які імпортує РФ, походять з Китаю і Гонконгу. 

www.unian.ua

Exit mobile version