NewsOnline24

У ЄС набув чинності закон про регулювання штучного інтелекту

Ілюстративне фото: у ЄС набув чинності закон про регулювання штучного інтелекту (Getty Images) Автор: Наталія Кава

Від сьогодні, 1 серпня, у Європейському Союзі набув чинності перший у світі нормативний акт щодо штучного інтелекту. Його ціль — захистити людей від ризиків, пов’язаних зі штучним інтелектом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-реліз Європейської комісії.

Як зазначили у ЄК, даний закон спрямований на те, щоб гарантувати, що розроблений в ЄС штучний інтелект заслуговує на довіру, а також захищає фундаментальні права людей.

Закон буде спрямовано на створення гармонізованого внутрішнього ринку штучного інтелекту в ЄС, заохочення використання цієї технології та створення сприятливого середовища для інновацій та інвестицій.

Водночас відтепер системи, які створено на основі штучного інтелекту (чат-боти — ред.) повинні чітко повідомляти користувачам, що ті взаємодіють з машиною. Також компанії зможуть добровільно прийняти додаткові кодекси щодо поведінки зі штучним інтелектом.

У законі прописано суворі вимоги для ШІ-систем, які мають високий ризик. Вони зобов’язані вести реєстрацію активності, надавати чітку інформацію для користувачів і відповідати кібербезпеці. Системи на основі ШІ, які вважаються явною загрозою основним правам людей, будуть заборонені.

До 2 серпня 2025 року країни-члени ЄС повинні призначити національні компетентні органи, які здійснюватимуть нагляд за застосуванням правил щодо систем ШІ та проводитимуть заходи з нагляду за ринком.

Більшість норм Закону про штучний інтелект почнуть діяти з 2 серпня 2026 року. Однак заборона систем ШІ, що становлять неприйнятний ризик, почне діяти вже через шість місяців, а правила для так званих моделей ШІ загального призначення — через 12 місяців.

Регулювання штучного інтелекту

У всьому світі законодавці почали думати про те, як регулювати ШІ та запобігти потенційним загрозам від його застосування.

Зокрема, гендиректор компанії OpenAI, яка створила ChatGPT, закликав Конгрес Сполучених Штатів регулювати штучний інтелект.

А ось у листопаді 2024 року США, ЄС, Велика Британія та Китай підписали спільну декларацію у якій йдеться, що штучний інтелект потенційно має катастрофічний ризик для людства.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version