NewsOnline24

У Києві запровадять карантин через виявлення небезпечного шкідника дерев

У столиці запровадять карантин у зв’язку з виявленням небезпечного шкідника дерев — вузькозлатки ясеневої смарагдової.

Про це повідомляє Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМВА, передає Укрінформ.

"За поданням Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві про виявлення небезпечного шкідника дерев – вузькозлатки ясеневої смарагдової – у столиці запроваджується карантин. Шкідник становить небезпеку винятково для дерев, тому жодних обмежень на відвідування зелених зон чи вигулу на їх території домашніх тварин не передбачається", — йдеться у повідомленні. 

Карантинні заходи поширюються на всю територію столиці та, зокрема, передбачають:

Карантин буде запроваджений відповідним розпорядженням КМВА, яке набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування в офіційному друкованому виданні та на офіційній інтернет-сторінці Держпродспоживслужби України.

Зазначається, що масове поширення вузькозлатки ясеневої смарагдової може становити реальну загрозу повного зникнення ясеня – однієї з цінних лісових порід. Дерева, які заселяє смарагдова вузькозлатка як правило засихають за 1-2 роки.

За інформацією Держпродспоживслужби, на території Європейського континенту вузькозлатку вперше виявили в Москві у 2005 році під час досліджень, що проводяться для з’ясування причин загибелі ясенів. До 2012 року шкідник поширився в радіусі близько 250 км навколо столиці РФ. Наразі поширення продовжується на північний захід, наближаючись до кордонів із Європейським Союзом.

В Україні вперше ясеневу смарагдову вузькозлатку виявили у 2019 році на території Луганської області. Станом на початок 2024 року офіційно зареєстрована наявність шкідника у Сватівському та Старобільському районах Луганської області, Куп’янському районі Харківської області та в Києві.

Через виявлення вузькозлатки ясеневої смарагдової на території Солом’янського ландшафтного парку столиці запровадили карантин у 2023 році, а на окремих ділянках у Дарницькому, Подільському та Голосіївському районах – у липні 2024 року.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version