NewsOnline24

У Росії вибухнула міжконтинентальна ракета «Сатана» чи «Сармат»: супутникові знімки

Фото: у Росії вибухнула міжконтинентальна ракета «Сатана» чи «Сармат» (росЗМІ) Автор: Наталія Юрченко

У Росії вибухнула міжконтинентальна балістична ракета РС-28 «Сатана» чи навіть «Сармат». Про це свідчать супутникові знімки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Defense Express та OSINT-аналітиків.

У суботу, 21 вересня, українські війська атакували 23-й арсенал ГРАУ у Тверській області та арсенал «Тихорецьк» у Краснодарському краї. У мережі з’явилася інформація, що нібито українські війська знищили російську міжконтинентальну балістичну ракету РС-28 «Сатана» чи навіть «Сармат». Проте Генштаб не підтвердив цього.

Проте 22 вересня аналітики показали супутникові знімки, які свідчать, що у Росії все ж таки здетонувала ракета РС-28. Але це не стосується вчорашніх атак.

OSINT-аналітик MT_Anderson оприлюднив супутниковий знімок російського космодрому «Плесецк». Він ілюструє результат невдалого випробування російської міжконтинентальної балістичної ракети, ймовірно, у проміжку з 20 по 22 вересня 2024 року.

x.com/MeNMyRC1

Пуск ракети відбувся з шахтної пускової установки. Пуск був невдалим і завершився масштабним вибухом. На місці стартового майданчика залишився тільки кратер.

Як зазначили у Defense Express, вибух міжконтинентальної ракети при випробувальному старті — це катастрофа. Попередній випадок стався у жовтні 1960 року на космодромі «Байконур» при першому випробувальному старті міжконтинентальної балістичної ракети Р-16.

Що відомо про ракету «Сармат»

«Сармат» — стратегічний ракетний комплекс 5-го покоління шахтного базування з важкою міжконтинентальною балістичною ракетою. Про успішний запуск Росія оголосила навесні 2022 року і вже того ж року нібито поставила «Сармата» на озброєння.

Ракета на рідкому паливі має дальність польоту 18 000 км, стартову масу — понад 208 т, довжину — 35,3 м, діаметр — 3 м. Здатна нести до 10 тонн корисного навантаження в різній комбінації бойових головок.

Детальніше про ракету «Сармат» та іншу російську стратегічну зброю — у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version