NewsOnline24

У Зеленського розповіли деталі щодо плану перемоги: РФ може бути «на понтах» за однієї умови

Михайло Подоляк висловився про план перемоги Володимира Зеленського / колаж УНІАН зі скріншотів

У широкому сенсі план перемоги президента України Володимир Зеленського презентує концепцію того, що таке сучасне міжнародне право, яке має працювати та пояснює, що таке Україна з погляду глобального політичного процесу.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в етері телемарафону розповів, що вкладається у плані перемоги президента Зеленського в концепт перемоги. Він пояснив, що всі пункти плану перемоги не будуть проговорені українцям, тому що там є компоненти військові та юридично-військові, які точно не можна обговорювати в публічному просторі. «Партнери на певному рівні це можуть знати, мається на увазі очільники країн які допомагають Україні. Широкому загалу знати кількість, чого, де і як воно буде використовуватись — це зайве, за правилом війни як такому»,- зазначив Подоляк.

Якщо говорити про сам план перемоги — це примус Росії до адекватної глобальної поведінки. «Поки РФ не зазнає тактичних поразок, не тільки на полі бою, а й економічних, дипломатичних, будь-яких інших. Принаймні, поки не втратить відчуття безкарності як такої. Вона не буде з вами розмовляти. Вона не буде дотримуватись правил міжнародного права і не буде сидіти за столом переговорів. Фіктивно може, а насправді — ні», — акцентував він.

Відео дня

Сьогодні для Росії концепція виграшу у війні також змінилась, адже вони усвідомлюють, що не візьмуть під тотальний контроль всю Україну. Але, вони розуміють, якщо вони не залишаться на території України — вони програли. «Якщо вони залишились, навіть на тій частині окупованій території, які є тимчасово під їх контролем, вони не програли війну. І тоді вони не несуть жодної відповідальності. І тоді можуть подовжувати існувати в тому стані, в якому вони існують», — додав радник.

Подоляк зазначив, що абриси перемоги у плані достатньо прості — це масштабні соціальні протести в РФ. «Військовим шляхом звільняти всю територію для сучасного типу війни — це нонсенс. Тому що вам треба створити тиск на певних напрямках окремо військовий, окремо економічний», — сказав він.

Військовий тиск означає масштабування відповідних військових дій на територію Росії. Воно може бути сухопутне, як в Курській області. Проте, територія Росії надто величезна і атакувати понад 80 регіонів РФ надто складно. «Але, ви можете масштабувати війну коштом масштабних ударів в глибину території РФ, щоб практично кожний військовий об’єкт, а їх є багато, практично скрізь по території Росії. І тоді люди відчувають війну, як таку», підкреслив Подоляк.

Росія може бути «на понтах» тільки коли грає не за правилами. Але, як тільки перенести будь-які дії на територію РФ, то з’ясовується, що вони вкрай всього бояться. «А що таке страх громадян РФ — це різкий протест. Це і є фінал справедливої війни», — пояснив він.

Президент України достатньо чітко говорить, що потрібно перейти до логічно продуманих адекватних оцінок того, що відбувається. «Хочете переговорів — добре. Але переговори не на умовах Росії, а тільки через примус Росії», — пояснив Подоляк.

План перемоги говорить про те, що потрібно перестати зважати на міфи і жити в ілюзіях. РФ має бути обов’язково покарана за злочин, а це можливо тільки при факторі програшу у війні. «Це не означає, що військовим шляхом ви маєте звільняти всі території. Це означає, що ви маєте завдати чутливих поразок на тих чи інших напрямках. Курська операція — це один з таких прикладів, інший — це масштабування ударів в глибину Росії, економіка — це третє», — акцентував він.

При цьому в питанні революційного процесу в Росії йдеться про знесення політичної еліти путінського типу. Це не означає розпаду РФ, якого побоюються західні партнери. «Зробіть так, щоб вони програли якомога швидше і змогли змінити свою еліту. І сісти за стіл переговорів», — додав радник.

Для України кожен день має значення, адже РФ вже абсолютно відверто, щоденно б’є по цивільних українцям. Тому, щоб план перемоги почав працювати, не потрібно чекати 5 листопада. «Це не питання дочекатись результатів виборів (у США, — УНІАН). Мені здається, що чинна адміністрація чітко розуміє свою історичну місію. Ця місія має, в тому числі базуватись на тому, що треба повернути світ до розуміння, що таке міжнародне правило, що таке глобальне лідерство і чому не можна порушувати міжнародні правила», — зазначив Подоляк.

Він додав, що президент України виконав своє завдання і пояснив логіку процесу партнерам, що треба зробити. «Тепер на столі лежить документ, треба прийняти відповідні логістичні рішення. І це має бути зроблено протягом жовтня місяця. В тому числі, можливо, на засіданні «Рамштайну». Тобто, відповіді мають бути отримані набагато раніше, ніж будуть результати виборів у Сполучених Штатах»,- резюмував Подоляк.

Важливі новини України — що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, за словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, не всі пункти плану перемоги Володимира Зеленського будуть оприлюднені українцям з безпекових міркувань. Адже те, про що йде мова в публічному просторі, чує і ворог. Єрмак зазначив, що «реалізацію цього плану важливо побачити на ворожій території і побачити в результатах, перемогах наших військових, наших Збройних сил».

Варто зазначити, що під час візиту до США Зеленський представив план перемоги та пояснив кожен пункт чинному президенту Джо Байдену, кандидатам у президенти США Дональду Трампу та Камалі Гарріс відповідно, членам Палати представників і членам Сенату, а також лідерам країн, присутнім на Генасамблеї ООН.

12 жовтня Байден проведе зустріч Контактної групи з питань оборони України в Німеччині на рівні лідерів (формат «Рамштайн»). Очікується, що на цій зустрічі розглядатиметься план перемоги України.

www.unian.ua

Exit mobile version