Як приготувати паску на Великдень? Православна Церква України ділиться рецептом паски від насельників Видубицького монастиря.
У Великий четвер або Велику суботу зазвичай випікають паски зі щирою молитвою і добрим настроєм. Рецептів цього святкового хліба є безліч, вони передаються з покоління в покоління, і кожна родина має власні секрети та методику приготування.
Сьогодні ми хочемо поділитися з вами унікальним рецептом святкової паски від насельників Видубицького монастиря. За цим рецептом виходить 20 великих (по 800 г) або 30 середніх (по 500 г) пасок.
Тож, спочатку приготуйте опару.
Для опари змішайте:
• 2250 мл теплого молока,
• 400 г свіжих дріжджів,
• 1000 г яєць (20 штук),
• 2250 г цукру,
• 1 кг пшеничного борошна,
• 100 г ванільного цукру.
Залишаємо опару на бродіння на 1 годину. А потім приступаємо до замішування власне тіста.
До опари необхідно додати:
• 800 г розтопленого вершкового масла,
• 40 г солі,
• 5,7 кг борошна,
• родзинки,
• цукати,
• сухофрукти,
• цедру з лимонів та апельсинів.
Додавати кожний інгредієнт потрібно поступово, щоразу ретельно перемішуючи. Готове тісто залишаємо на бродіння на кілька годин у теплому місці, воно повинно підійти вдвічі.
Далі у формочки закладаємо паски (форми заповнюємо тістом на третину). Даємо піднятися і випікаємо у добре прогрітій духовці при температурі 180-200 градусів до готовності.
Приблизно, випікання паски займає 40-60 хвилин часу – залежно від розміру формочки і, відповідно, маси паски.
Поки насолоджуємося ароматом пасок, що печуться, думаємо, як будемо їх прикрашати. Готові рум’яні паски оздоблюємо горіхами, цукатами, калиною – чим душа забажає, освячуємо і з подякою Господу споживаємо. Смачного!