NewsOnline24

Удар по енергетиці, пожежі й постраждалі: які наслідки комбінованої атаки РФ по Україні

Фото: названі наслідки чергової російськрої масованої повітряної атаки по Україні (ДСНС) Автор: Володимир Костирін

Російські окупанти у ніч проти 22 червня завдали удару по території України ракетами різних типів та дронами-камікадзе. Масштабна повітряна тривога в країні оголошувалася двічі, а також стало відомо про «прильоти», зокрема, у Львівській, Івано-Франківській та Волинській областях.

Що відомо про наслідки цієї комбінованої повітряної атаки РФ — читайте в матеріалі РБК-Україна.

Що відомо про атаку

Спочатку російські терористи ввечері напередодні запустили по Україні щонайменше дві групи ударних безпілотників типу «Шахед». Вони увійшли в повітряний простір країни з південного напрямку, після чого часто змінювали курс, маневрували, рухалися у бік західних та центральних областей.

Пізніше стало відомо про злети російської стратегічної військової авіації — МіГ-31К та ще 4 бортів бомбардувальників Ту-95МС. Вони рухалися у бік України. Але загроза щодо МіГ-31К була скасована, а стосовно «тушек» — лишилася.

Близько третьої ночі у командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили про рух швидкісних цілей над Україною у різні напрямки. Крилаті ракети ворога летіли, зокрема, у бік Києва, Луцька, Умані, Стрия, на Хмельниччину та Вінниччину. У різних регіонах працювали сили та засоби ППО.

Крім того, у небі над Україною фіксувалися дрони-камікадзе противника. Додамо, що повітряна тривога через ворожу атаку була скасована лише о 05:06.

Вибухи та наслідки атак

Вранці голова Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький розповів, що ворогом був завданий ракетний удар по об’єкту критичної енергетичної інфраструктури в регіоні, і там сталася пожежа, які вже ліквідовують вогнеборці.

За словами чиновника, інформації про постраждалих на той момент (пів на шосту ранку) не надходило.

Варто зауважити, що перед тим в моніторингових групах писали про проблеми зі світлом після ворожої ракетної атаки в районі Стрия Львівської області.

Як розповів чиновник, на світанку під час повітряної тривоги на території області працювала ППО, і тепер триває ліквідація наслідків падіння уламків. Постраждалих немає.

Як поінформували у Головному управлінні ДСНС України у Волинській області, в регіоні через ворожу атаку сталися 2 пожежі — горіла господарська будівля та житловий будинок в Луцькому районі. На місці події працювали 32 чоловіка особового складу, було задіяно 6 одиниць техніки, чергові бригади служб екстреного реагування.

«Потерпілих немає, від вогню врятовано поряд розташовані житловий будинок та споруду», — кажуть рятувальники.

Він також пізніше додав, що були зафіксовані пошкодження житла та дитячого садка — там повибивало вікна. Також обійшлось без жертв.

Міський голова оприлюднив фото наслідків ворожої атаки.

В ДСНС розповіли, що в Івано-Франківську через ворожий удар по навчальному закладу сталася пожежа. Рятувальники зазначили, що на місці удару утворилася вирва 20 кв.м з осередком загоряння, що було ліквідовано.

«Один із навчальних корпусів частково зруйнований, інші зазнали ушкоджень. Також пошкоджено легковий автомобіль», — передали надзвичайники й опублікували фото наслідків.

Як уточнив мер Івано-Франківська, внаслідок атаки був пошкоджений Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Як розповіли у відомстві, були атаковані об’єкти оператора системи передачі у південному та західному регіонах.

«Також під час обстрілу відключалася повітряна лінія електропередачі у східному регіоні, що призвело до зниження навантаження на генеруючому об’єкті», — поінформували в міністерстві.

Наразі наслідки уточнюються й триває їх ліквідація, додали в Міненерго.

Пізніше у Національній енергетичній компанії «Укренерго» уточнили, що було пошкоджено обладнання на об’єктах у Львівській та Запорізькій областях. В останній і постраждали двоє енергетиків.

Чим росіяни били по Україні, робота ППО

Приблизно о восьмій ранку з’явилися дані від командувача Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенанта Миколи Олещука щодо засобів озброєння, якими окупанти били по Україні при цій повітряній атаці, та про роботу сил та засобів ППО.

Так, загалом ворог застосував у ніч проти 22 червня для комбінованої атаки:

Зазначається, що ціллю стали об’єкти критичної інфраструктури в різних регіонах країни.

В результаті протиповітряного бою були збиті 7 ракет Х-101/Х-555; 4 «Калібри», 1 ракет «Іскандер-К», а також усі 13 «Шахедів». Відповідно, не вдалося ліквідувати 4 ракети (3 Х-101/Х-555 та 1 «Іскандер-К»).

У матеріалі використовувалися публікації з Telegram-каналів командування Повітряних сил ЗСУ, керівника Львівської ОВА Максима Козицького, начальника Волинської ОВА Юрія Погуляйка, спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, Facebook міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, Telegram Міненерго та Укренерго, Facebook Головного управління ДСНС України у Волинській області, Telegram командувача Повітряних Сил ЗСУ Миколи Олещука.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version