NewsOnline24

Україна під масованим ударом. Що відомо про атаку на зараз

Фото: РФ масовано атакує Україну ракетами і дронами (Getty Images) Автор: Марія Кучерявець

Росія здійснила масовану комбіновану атаку по Україні. З вечора ворог запустив «Шахеди», а вранці ракети. Вибухи чули у Києві ще в низці міст і областей. Місцева влада повідомляє про роботу ППО та закликає громадян залишатися в укриттях. Вже відомо про «прильоти», є загиблі та потерпілі.

Що відомо про масований удар РФ — зібрало РБК-Україна в матеріалі.

Зміст

(10:16). З’явилися фото наслідків влучання «Шахеда» у багатоквартирний будинок в Луцьку

За інформацією ДСНС, близько 8:30 ранку сталося влучання у житловий будинок на одному з проспектів міста. Внаслідок цього було пошкоджено будівлю і майно громадян.

Рятувальники оперативно ліквідували наслідки горіння та руйнувань конструкцій у квартирі. Крім цього, надано допомогу мешканцям для евакуації у безпечне місце.

Фото: наслідки влучання у багатоквартирний будинок у Луцьку (t.me/dsns_telegram)

(10:14). У Київській області є пошкодження інфраструктурних об’єктів, поранена людина

Постраждалу особу доправлено до одного з районних медзакладів, їй надається необхідна допомога.

Також на Київщині фіксується пошкодження приватних будинків внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей в 4 районах.

В регіоні також введені екстрені відключення світла та працюють над розгортанням «пунктів незламності».

(10:05). «Ситуація складна»: Галущенко відреагував на ракетний удар по енергетиці

«Ворог знову тероризує всю Україну ракетами. Під прицілом енергетика. Ворог не залишає планів позбавити українців світла. Оператор системи передачі терміново ввів режим екстрених відключень електроенергії. Ситуація складна, наслідки атак уточнюються. Енергетики вже працюють над їх ліквідацією», — написав міністр енергетики Герман Галущенко.

(10:01). По Києву розгортають «пункти незламності» через складну ситуацію з енергетикою

Як зазначили в КМВА, у зв’язку зі складною оперативною ситуацією в енергетичному секторі та, зокрема, за вказівкою «Укренерго» щодо введення екстрених відключень світла, було прийняте рішення розгорнути «пункти незламності» по місту Києву. Енергетики працюють аби повернути світло.

(09:53). Вже три людини загинули через атаку

За словами голови Запорізької ОВА Івана Федорова, росіяни вбили цивільного чоловіка у Запорізькому районі. Удар було завдано поряд з приватним будинком.

(09:49). У Львові через влучання в області можуть виникнути перебої з водопостачанням, допоки підстанції не перейдуть на резервне живлення, повідомив мер міста Андрій Садовий.

За його словами, також можливі перебої електроенергії. Влучань по місту на цю хвилину не фіксується.

(09:45). Очільник ОВА Віктор Микита показав, як збили російську крилату ракету на межі Закарпатської та Львівської областей, що летіла на Закарпаття.

(09:42). Ворог атакував енергетичні об’єкти у Львівській області.

За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, через це у Львові та області частково виникли перебої з електропостачанням.

(09:35). У київському метро на «зеленій» гілці станція «Видубичі» працює в режимі укриття через суттєве збільшення людей. Рух поїздів на лінії здійснюється:

Станції «Видубичі» та «Славутич» працюють у режимі укриття.

(09:33). Відомо про ще одну загиблу людину.

Цього разу в Дніпропетровській області. Попередньо, загиблий — це 69-річний чоловік.

Також в області сталося кілька займань. Зокрема, пожежа у дачному будинку.

(09:27). Атака ворожих ударних безпілотників триває.

(09:23). УЗ попереджає про можливі затримки поїздів.

«У зв’язку з масштабною атакою ворога маємо декілька знеструмлень по різних регіонах. Виведено резервні тепловози, усі поїзди далекого сполучення продовжать рух», — йдеться у повідомленні «Укрзалізниці».

При цьому приміський рух електропоїздами наразі теж має затримки, енергетики вже працюють на місцях. City Express у Києві та Дніпрі курсують за графіком.

(09:20). Стало відомо про першого загиблого внаслідок атаки.

За словами мера Луцька, внаслідок ворожої атаки в місті ушкоджено обʼєкт інфраструктури. Є інформація про одного загиблого.

(09:11). Вже відомо, що в Луцьку внаслідок російської атаки пошкоджено багатоквартирний будинок. Також окупанти били й по Харкову.

Крім того, як повідомили в ОП, ціллю ворога знову стала енергетика.

«Бажання знищити нашу енергетику коштуватиме росіянам дорого, їхньої інфраструктури», — написав керівник ОП Андрій Єрмак.

Через ранковий обстріл в Україні вже ввели екстрені відключення світла.

«Під час екстрених відключень графіки, які можуть бути спрогнозовані заздалегідь, — не діють», — повідомили в ДТЕК.

Місцеві жителі повідомляють про відсутність світла в низці районів Києва та Київської області. Там також є проблеми з водопостачанням.

«Наразі відсутнє водопостачання у Шевченківському, Святошинському, Солом’янському та Голосіївському районах столиці. Це пов’язано зі знеструмленням об’єктів водоканалу через відключення електропостачання», — йдеться в повідомленні «Київводоканалу».

(08:39). В деяких районах Києва зникло світло. Про це повідомляють місцеві жителі

Працює ППО

(08:26). На тлі вибухів у Києві одразу повідомили про роботу протиповітряної оборони.

«Повітряна тривога триває! В області, на підступах до Києва працює ППО. Перебувайте в укриттях до відбою повітряної тривоги!» — написав начальник КМВА Сергій Попко.

Також про роботу ППО у Луцьку написав міський голова Ігор Поліщук.

У Вінницькій області також сповістили про роботу ППО.

Де лунали вибухи

Станом на зараз відомо, що вибухи пролунали у Вінниці та області, Кропивницькому (Кіровоградська область), Харкові, Одесі, Кривому Розі, Запоріжжі, Дніпрі, Хмельницькому, Чернігівській області та Тернопільській та Києві, а також у Львові, Рівному, Луцьку, на Прикарпатті.

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив, що через безпекову ситуацію на деякий час буде перекрито рух греблею ДніпроГЕС.

Польща підняла авіацію

(08:03). «В південно-східній частині країни можливий підвищений рівень шуму, пов’язаний із польотом польських та союзницьких літаків у нашому повітряному просторі», — йдеться в повідомленні Оперативного командування польської армії у соцмережі Х.

Там зазначили, що з самого ранку спостерігається інтенсивна діяльність дальньої авіації Російської Федерації, пов’язана з нанесенням ударів по об’єктах, розташованих у тому числі на західній території України.

Пуски ракет

0 04:43 Повітряні сили ЗСУ сповістили, що в повітряному просторі РФ зафіксовано активність 11 бортів Ту-95МС.

«У разі ракетної загрози та пусків крилатих ракет повідомимо додатково. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги!» — йшлося в повідомленні.

Паралельно цьому в Чорному морі споряджені та готові до застосування було близько 24 ракет «Калібр».

Пізніше стало відомо, що ворог здійснив пуск ракет зі стратегічної авіації та кораблів.

Перші ракети з’явилися в повітряному просторі України близько 07:39.

Також з’явилася інформація, що в повітрі є Ту-22М3.

Атака Шахедів

Від учора, близько з 23:30 окупанти атакують Україну «Шахедами». Групи дронів-камікадзе заходили з півночі й півдня. Небезпеку навіть оголосили у Луцьку та Львівській області через загрозу ударів БПЛА.

Вже відомо, що у Полтавській області ворог поцілив по промисловому обʼєкту. Травмовано пʼять людей.

В мережі пишуть, що цього разу ворог міг застосувати рекордну кількість дронів, понад 100. Але офіційного підтвердження цьому наразі немає.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version