NewsOnline24

Україна буде змушена погодитися на переговори, — глава МЗС Швейцарії

Кассіас мріє посадити Україну і РФ за стіл переговорів / фото ua.depositphotos.com

Миру між Україною і РФ не буде доти, доки обидві країни не сядуть за стіл переговорів, для міністра закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіса це стало «очевидним».

Видання Neue Zürcher Zeitung зазначає, що тим самим в інтерв’ю швейцарським ЗМІ політик задав «новий тон», рекомендувавши Заходу «наполягати» в діалозі з Києвом на участі РФ на наступних переговорах.

На його думку, поки Україна не покаже принципової готовності до дипломатії, не буде дипломатичного виходу з конфлікту. Саме встановлення миру в Україні вже найближчим часом Кассіс вважає «реалістичним». Передумовою для цього він вбачає брак зброї у конфліктуючих сторін.

Відео дня

«Те, що він під цим має на увазі саме Україну, він не сказав», — продовжує газета, «але це само собою зрозуміло, з огляду на перебіг бойових дій на користь Росії».

На думку Кассіса, сторони останніми днями лише намагаються «створити факти на полі бою, щоб забезпечити собі кращу стартову позицію для будь-яких переговорів».

Швейцарець наполягає, що Берн, як і раніше, може виступати ефективним посередником для переговорів між Росією та Україною. На думку Кассіса, конференція в Бюргенштоку була «проміжним кроком до миру».

На зауваження журналістів, що Москва більше не вважає Швейцарію нейтральною, Кассіс відповів, що такі заяви — лише «військова риторика». Він підкреслює, що «в дипломатичних колах підтвердять, що у нього хороші особисті стосунки з російським колегою».

Кассіс упевнений, що Сергій Лавров бачить у ньому «надійного партнера по розмові на Заході» і Берну, як і раніше, «не потрібно боятися говорити з усіма».

Швейцарія і війна в Україні

Швейцарія не передаватиме Україні доходи від заморожених російських активів, як це вирішив робити Європейський союз. Як заявили в Державному секретаріаті з економічних питань, швейцарські закони і міжнародні зобов’язання не дають змоги Швейцарії отримувати якісь особливі доходи від коштів російського Центрального банку, тому і передавати просто нічого.

www.unian.ua

Exit mobile version