NewsOnline24

«Завод, що збирав пралки, продукує дрони»: в Польщі відповіли, чи дійсно РФ занурюється в економічну кризу

Росія раніше атакувала Київ дроном невстановленого типу / Фото: defence-ua.com

Щойно настане мир чи припинення вогню, в Росії настане економічна криза.

В Росії спотворюють справжню ситуацію з економікою, а після завершення війни Кремлю буде дуже важко переорінтувати її з воєнного виробництва на мирне.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів колишній прем'єр-міністр Польщі, депутат Сейму та ексміністр європейської інтеграції Ян Кшиштоф Белецький.

«Я переконаний, що ми маємо справу з псевдоуспіхом Росії, якій вдалося перевести економіку, і загалом всю систему керівництва державою, на так звану воєнну економіку», — сказав він.

Через це, за словами польського експерта, завод, який виготовляв авто, продукує танки, а завод, який складав пральні машини, продукує дрони…

«Десь в Сибіру на занедбаних текстильних підприємствах люди мають багато роботи, тому що треба мільйон нових одиниць військової форми. І ці маленькі швейні підприємства раптом відроджуються, і люди заробляють, наприклад, не 300, а навіть тисячу доларів і в якомусь сенсі задоволені, що йде війна, бо заробляють втричі більше, ніж до війни. Така діяльність в довгій перспективі неможлива», — зазначив політик.

За його словами, усе це в Росії зараз творить ілюзію, що на тих сибірських заводах можна до кінця життя шити військову форму, а виявиться, що її вже за рік-два ніхто не захоче купувати, і ці люди знову залишаться без роботи.

«Щойно настане мир чи припинення вогню, то для Росії це буде великою проблемою, як перевести воєнну економіку на конкурентну, яка зможе конкурувати на міжнародному ринку, і тому дехто вважає, що Росія стає китайським васалом, від якого дуже залежить, якому продає нафту і газ. Бо якщо її не хоче західна Європа, то наші приятелі китайці куплять», але китайці купують це за заниженими цінами», — сказав Белецький.

«Російська економіка нібито розвивається краще, ніж до війни», проте є нюанс

Ян Кшиштоф Белецький зауважив, що нафтою і газом росіяни торгують також з Індією і Туреччиною, але це теж ціни менш привабливі, ніж до війни. 

«Отже, російська економіка нібито розвивається краще, ніж до війни, натомість все це відбувається в екстенсивний спосіб за низької рентабельності. Найбільшою проблемою для Росії є те, як з цієї ситуації можна буде вийти в майбутньому, бо дуже важко вийти з цієї воєнної економіки, час працює не на їхню користь», — сказав екс-прем’єр Польщі.

Нагадаємо, наступ ЗСУ на території Курської області РФ перевершує очікування та демонструє, що очільник Кремля Володимир Путін “нічого не контролює”. Про це сказав голова оборонного комітету Бундестагу Маркус Фабер.


tsn.ua

Exit mobile version