NewsOnline24

Зеленський підняв питання створення військових комендатур у Курській області РФ

фото ОП

Президент Володимир Зеленський обговорив а спеціальній нараді питання створення за необхідності військових комендатур на території Курської області РФ, яку беруть під контроль Сили оборони України.

Пряма мова: «Нарада щодо ситуації в Курській області. Обговорили ключові питання. Безпека, гуманітарна допомога, створення за необхідності військових комендатур.

Україна захищає себе та життя своїх людей у прикордонних громадах і здійснює активні дії на російській території».

Деталі: Зеленський наголосив, що українські сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права.

Як свідчить оприлюднене відео, на нараді у президента були присутні голова ОП Андрій Єрмак, очільник МВС Ігор Клименко, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрем’єка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, омбудсман Дмитро Лубінець та головком Олександр Сирський (відеозв’язком).

Оновлено: Омбудсман Дмитро Лубінець у своєму пості в соцмережах додав, що в  реалізації свого права на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися усіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права.

Тож українські військові у цілях самооборони сформували «буферну (санітарну) зону» на території Курської області.

За словами Лубінця, також на нараді обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій у здійсненні гуманітарних заходів. У «буферній зоні» повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів, наголосив уповноважений з прав людини.

Що передувало: У МЗС наголосили, що Україна не зацікавлена забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя своїх людей, також операція не дає змоги ворогові перекидати додаткові підрозділи в Донецьку область і ускладнює їм логістику.

Передісторія:

www.pravda.com.ua

Exit mobile version