Абсолютно неприпустима заява: в Раді пояснили небезпеку слів Сікорського про Крим

У Раді прокоментували заяву Сікорського про Крим / колаж УНІАН, фото European Union, УНІАН

«Абсолютно неприпустима» заява очільника Міністерства закордонних справ Польщі Радослава Сікорського про Крим є небезпечною, зокрема тому що вона ставить під сумнів територіальну цілісність України. Як передає кореспондент УНІАН, таку думку під час брифінгу висловив Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Говорячи про нещодавню заяву Сікорського щодо Криму, депутат нагадав, що, на думку очільника МЗС Польщі, «треба передати Крим під мандат ООН і провести референдум».

«Чесно кажучи, мене дуже засмутила і здивувалася ця заява. Здивувала тому, що ми очікували з боку міністра закордонних справ дуже дружньої для нас країни, нашого союзника, розуміння і підтримки ситуації», — сказав він.

Мережко додав, що йдеться і про Україну, про її інтереси, про її Конституцію, про засади міжнародного права, в тому числі, засаду територіальної цілісності України.

«Небезпека цієї заяви, на мою думку, полягає в тому, що вона була зроблена міністром закордонних справ Польщі. Як ми знаємо, офіційну точку зору держави представляють три особи: це президент, це прем’єр-міністр і це міністр закордонних справ», — нагадав депутат.

Так, зауважив Мережко, йому хотілося б почути від імені Польщі якусь реакцію на цю заяву: «Бо це доволі небезпечно. Інакше це можна розглядати як офіційну позицію держави».

Саму ж заяву парламентар назвав «абсолютно неприпустимою»:

«Взагалі поняття мандату ООН, підмандатної території — це з історії міжнародних відносин початку 20-го століття. Тобто Ліга Націй. Нічого такого в рамках сучасної системи ООН немає. Була так звана система опіки, підопічні території. Але ця система перестала існувати також. Тобто, що він мав на увазі, — абсолютно незрозуміло навіть з міжнародно-правової точки зору».

Крім того, додав він, «стосовно закликів до проведення референдуму, то це кричущим чином суперечить і нашій Конституції, і міжнародному праву».

«Річ також у тім, що не можна винагороджувати агресора, не можна винагороджувати злочинця. Спроба анексії Криму є тяжким міжнародним злочином. І злочинець, держава-агресор має відповідати за це. А в жодному разі не можна говорити про якесь, в даному випадку йдеться про своєрідне винагородження якимось референдумом», — сказав голова комітету.

Мережко наголосив, що заява Сікорського, на його думку, є небезпечною ще й тому, що «вона ставить під сумнів територіальну цілісність України, її суверенітет».

«Це абсолютно неприпустимо», — підкреслив він і висловив думку, що «за такими заявами іноді треба просто звільняти тих, хто робить такі заяви».

Заява Сікорського про Крим

Як відомо, раніше Сікорський зробив заяву щодо Криму під час дискусії на 20-й міжнародній конференції у Києві. Судячи з цієї цитати, Сікорський вважає за можливе піти на компроміс щодо Криму, щоб закінчити війну.

«Крим символічно важливий для Росії та особливо для Путіна, але стратегічно важливий для України. Тому я не бачу, як вони зможуть домовитись без демілітаризації Криму. Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законним мешканцем тощо… І ми могли б відкласти це на 20 років», — сказав він.

У МЗС України відреагували на пропозицію Сікорського передати Крим під мандат ООН для підготовки референдуму. У міністерстві наголосили, що статус Криму як української території не підлягає обговоренню.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *