Ахметов продовжує поглинати металургійні підприємства – журналіст

Що потрібно для щастя “металургійному королю”? Вертикально інтегрований цикл виробництва: руда-вугілля-кокс-метал.

З 90-х років на те, щоб коронувати себе металургійною короною, претендували три групи: концерн “Енерго” Віктора Нусенкіса, група “Індустріальний союз Донбасу” (ІСД) Сергія Тарути і Віталя Гайдука та холдинг “Метінвест” Ріната Ахметова.

Їх успіхи залежали від адмінресурсу, який у них був. Стрімко почав Нусенкіс, якого покривав легендарний міністр вугільної промисловості Микола Сургай. До 1994 року його прикривали заступник донецького губернатора Володимир Логвиненко та прокурор Донецької області Генадій Васильєв.

В 1994 році Логвиненко програв вибори донецького губернатора Володимиру Щербаню. І тоді Нусенкіса відтерли власники ІСД – Тарута і Гайдук. Вже їм почали доставатися радянські коксоїіми та металургійні заводи.

Але з 1996 року, після вбивства Євгена Щербаня, почав розвиватись донецький кримінальний офіцер з угрупування Аліка Грека, вбитого роком раніше.

Якийсь час між трьома групами був паритет. Кожна, в час існування адмінресурсу, взяла під контроль шахти, коксохіми, залізорудні кар’єри та метзаводи. Інші гравці з’явились також.

Але 2009 рік відкинув всіх назад у розвитку бізнесу. Тому що всі набралися кредитів, плануючи сталий розвиток. Але криза 2008-2009 року зробила корпорації збитковими на довгі роки. Найкраще всього було Ахметову, тому що 3 2010 року в нього з’явився потужний адмінресурс у вигляді президента Віктора Януковича.

Тарута з Гайдуком були на боці Тимошенко і програли, коли вибори президента виграв Янукович. Нусенкіс посварився зі своїм партнером Васильєвим та ховався від нього в Росії.

Коли в 2016 році Ахметов отримав новий адмінресурс у вигляді президента Петра Порошенка, це довершило його перемогу.

Не дивлячись на те, що Метінвест знов не врахував “чорного лебідя” у вигляді революції і в 2011-2013 роках понабирався кредитів, все в нього стало гарно.

Ахметов продовжує поглинати металургійні підприємства. В тому числі – своїх колишніх конкурентів за панівне становище в українській металургії.

(Еще нет голосов, оставьте первым)