Астрономи знайшли нову планету, яка нагадує Землю: що про неї відомо

Фото: Unsplash

Speculoos-3b є “практично такого самого розміру, як Земля”.

Астрономи знайшли планету, яка нагадує Землю. Вона розташована біля невеликої холодної зірки.

Про це пише The Guardian.

Як стало відомо, нова планета отримала назву Speculoos-3b. Розташована вона на відстані у 55 світлових років від Землі. А виявити планету вдалося, коли вона проходила перед батьківською зіркою – ультрахолодним червоним карликом. Він удвічі гарячіший за Сонце і в 100 разів менш яскравий.

Водночас астрономи пояснили, що Speculoos-3b є “практично такого самого розміру, як Земля”. Вона здійснює оберт навколо своєї зірки за 17 годин, тобто рік на ній коротший, ніж земний день.

“Ми вважаємо, що планета обертається синхронно, тож до зірки завжди звернений один і той самий бік, який називається денним боком, так само. як Місяць звернений до Землі. З іншого боку, нічний бік буде занурений у нескінченну пітьму”, – заявив провідний автор дослідження Мішель Гіллон із Льєжського університету в Бельгії.

Крім того, це вже друга планетна система, яку знайшли біля подібної зірки. Перша – Trappist-1, яка розташована на відстані 40 світлових років від нас, до якої входять сім планет.

Астрологи пояснили, що ультрахолодні зірки – червоні карлики становлять близько 70% зірок у нашій галактиці та живуть близько 100 мільярдів років. Оскільки зірки тьмяні і розкидані небом, астрономам доводиться спостерігати їх протягом кількох тижнів, щоб помітити транзит планети.

Нагадаємо, що небезпечний астероїд «Апофіс» наближається до Землі.

 

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *