Без світла й газу: у Липцях на Харківщині залишаються менш як 20 жителів

У Липцях на півночі Харківщини залишаються менше 20 жителів, загалом у Липецькій громаді – близько 50.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу сказав начальник Харківської районної військової адміністрації Володимир Усов.

“Залишається близько 50 людей у громаді, з них у самих Липцях – 15-17. Жителі є у Слобожанському та Веселому. В основному це літні люди”, — зазначив Усов.

Попри постійні обстріли, вмовити людей виїхати не виходить.

“Навпаки — жителі хочуть повертатися. Картоплю копати, розумієте! А те, що КАБи прилітають…”, – сказав керівник району.

Газу та світла в громаді немає, які і вцілілих будівель.

“Дачні кооперативи між Глибоким і Стрілечою знищені повністю. Центр Липців зруйнований. Стоїть, умовно кажучи, лише лікарня, та навряд чи її можна буде відбудувати після обстрілів і авіаударів, бо “прильоти” були і у фундамент, і наскрізні”, — додав Усов.

Місцева влада не має достеменної інформації про те, що відбувається на тимчасово захопленій території громади. Місяць тому там, імовірно, ще залишалися 50-60 жителів.

“Це дуже приблизно. Бо інформацію ми отримували від людей, які виїхали через Росію до інших країн і поки ще був якийсь зв’язок зв’язувалися з людьми, які залишалися на окупованій території. Люди були по підвалах — хто з них уцілів, хто вийшов, виїхав, залишився і живий, не маємо розуміння. У Стрілечій начебто було семеро людей у підвалі. Найбільше — в Лук’янцях. З квадрокоптера військові бачили могили по городах — чиї, не знаємо. Лише близько десяти людей, які виїхали до Європи, повідомили про себе”, — сказав Усов.

Як повідомлялося, 10 травня на півночі Харківщини почався повторний наступ російських військ. У деокупованій у вересні 2022 року Липецькій громаді повторно захоплені населені пункти Лук’янці, Борисівка, Пильна, Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове. Адміністративний центр громади село Липці розташоване за 20 кілометрів від Харкова.

Фото Липців, Харківська обласна прокуратура

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *