Білорусь стягнула до кордону з Україною армію та «вагнерівців». Київ вимагає відвести війська

Фото: військові Білорусі (Getty Images) Автор: Едуард Ткач

За даними української розвідки, Білорусь стягнула до кордону з Україною свою армію та «вагнерівців». У свою чергу, Київ вимагає, щоб Мінськ відвів війська.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пост МЗС України в Telegram.

Зокрема, розвідка України має дані, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують особовий склад, техніку, танки, артилерію, РСЗВ та ППО в Гомельскій області біля північних кордонів України. Крім того, зафіксовано найманців колишньої ПВК «Вагнер».

У МЗС зазначили, що проведення навчань поблизу кордону та Чорнобильської АЕС створюють загрози національній безпеці України та світовій безпеці загалом.

«Закликаємо посадових осіб Білорусі не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили — припинити недружні дії та відвести війська від державного кордону України на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню», — йдеться у повідомленні.

У МЗС наголосили, що Україна ніколи не робила і не збирається робити жодних недружній дій проти білоруського народу.

Однак у разі порушення кордону, українська держава застосує всі заходи для самооборони.

«Застерігаємо, що у разі порушення кордону, Україна використає всі необхідні заходи для самооборони, і всі скупчення військ, об’єкти та шляхи постачання в Білорусі стануть законними цілями для ЗСУ», — резюмували у відомстві.

Курська операція та дії Білорусі

Нагадаємо, що декілька тижнів тому, 6 серпня 2024 року, в Курській області РФ почалися бої. Російські воєнкори та ЗМІ стверджували, що ЗСУ прорвали кордон та увійшли на територію Росії.

Майже тиждень українська с сторона ніяк не коментувала події, але згодом президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська армія дійсно зайшла на територію РФ, а також поповнила обмінний фонд. Станом на сьогодні відомо, що під контролем ЗСУ перебуває вже понад 90 населених пунктів Росії.

Водночас на днях, моніторингова група «Беларускі Гаюн» повідомила, що після початку операції ЗСУ в Курській області, Білорусь перекинула щонайменше тисячу військових в Гомельську область, що межує з Україною. Війська почали перекидати починаючи з 10 вересня.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *