Більшість евакуйованих на Харківщині хочуть залишитися в обласному центрі — Верещук

Більшість людей, яких евакуюють з небезпечних районів Харківщини, хочуть залишитися в обласному центрі.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповіла віцепрем’єр Ірина Верещук, передає кореспондент Укрінформу.

"Із Харківщини люди в основному хочуть залишатися у Харкові. 90% тих, хто евакуюється, не хочуть їхати за межі області, а хочуть, щоб їх розселили у Харкові. Там є гуртожитки, які вже зарезервовані, там є відповідні мініхаби, які допомагають облаштовувати волонтери і міжнародні організації", — сказала вона.

Вона заявила, що бачила деякі фото і знає від волонтерів про те, що інколи гуртожитки для переселенців бувають не готовими: "До прикладу — для маломобільних людей. Вони не можуть жити на 5-6-му поверсі і щодня без ліфта спускатися".

За словами урядовиці, зараз ведеться пошук можливостей аби люди, які хочуть виїхати за межі області, мали змогу зробити це невідкладно.

"Це і Закарпаття, і Львівщина, і Буковина, які готові приймати. Наше завдання — прокласти цей маршрут і дати контактні номери телефонів волонтерам, ОВА законтактувати, щоб ці маршрути були найбільш комфортні для наших людей", — зазначила віцепрем’єр.

Загалом, додала вона, із зони ведення бойових дій на Харківщині виїхали близько 10 тисяч цивільних.

Відповідаючи на запитання, чи готова держава до нової, ще більшої хвилі переселенців, Верещук запевнила, що українська влада до цього постійно готується. За її словами, щосереди відбувається засідання евакуаційного штабу. "Ми засідаємо разом з усіма ОВА, міжнародними організаціями, волонтерськими місцевими організаціями. Всі, від кого це залежить — ми сідаємо і координуємо роботу. До прикладу, на Харківщині зараз гостро стоїть проблема по кількох психоневрологічних диспансерах, їх точно треба вивезти — і вивезти негайно", — сказала вона.

Урядовиця поінформувала, що Мінсоцполітики отримало відповідне доручення, і вже за тиждень шість закладів — а це більше 500 осіб — мають бути релоковані.

"Ми також говоримо про Сумщину, де зараз оголошена обов'язкова евакуація — щоб заклади з маломобільними людьми та геріатричні заклади чи психоневрологічні диспансери були переміщені заздалегідь. Щоб потім взимку це не була проблема з навантаженням на мережі тощо", — резюмувала Верещук.

Як повідомлялося, Верещук заявила, що люди, які евакуювалися з небезпечних районів Харківської області, можуть поновити статус внутрішньо переміщеної особи та оформити виплати.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *