Блінкен: Ізраїль прийняв пропозицію про звільнення заручників, ХАМАС теж повинен це зробити

Блінкен, фото: Getty Images

За словами державного секретаря США Ентоні Блінкена, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу прийняв «проміжну пропозицію» Штатів щодо остаточного звільнення заручників, і тепер це має зробити і ХАМАС.

Пряма мова Блінкена: «Під час дуже конструктивної зустрічі» з Нетаньяху сьогодні, «він підтвердив мені, що Ізраїль приймає пропозицію про перехідний період, що він її підтримує».

«Тепер ХАМАС повинен зробити те ж саме, а потім сторони, за допомогою посередників – США, Єгипту і Катару – повинні зібратися разом і завершити процес досягнення чітких домовленостей про те, як вони будуть виконувати зобов’язання, взяті на себе в рамках цієї угоди».

Деталі: Аналогічну заяву Нетаньягу зробив після їхньої тригодинної зустрічі в Єрусалимі раніше цього ж дня. Проте, Нетаньягу і речник уряду Девід Мерсер продовжували підкреслювати тверду прихильність Ізраїлю до деяких принципових моментів, які створили розрив у відносинах з ХАМАС щодо угоди.

Видання зазначає, що протягом усього візиту Блінкена в ЗМІ постійно з’являлися повідомлення, в яких Нетаньягу звинувачували в саботажі угоди і в тому, що він унеможливлює роботу своєї переговорної групи.

Блінкен підтвердив журналістам, що Нетаньягу пообіцяв «відправити свою групу старших експертів назад до Дохи або Єгипту, щоб спробувати завершити цей процес».

Коли мова зайшла про наступні кроки, Блінкен зосередився на ХАМАС, заявивши, що «ми сподіваємося, що ХАМАС, в першу чергу, підтримає проміжну пропозицію».

Держсекретар США планує відвідати Єгипет і Катар після візиту до Ізраїлю, а потім повернутися до Вашингтона.

«І Єгипет, і Катар контактують з ХАМАС», – сказав Блінкен, додавши, що він очікує отримати оновлену інформацію про їхні зусилля.

Міністр оборони Йоав Галант закликав Блінкена використати всю силу дипломатичного тиску США, щоб схилити ХАМАС до прийняття угоди.

Пряма мова Блінкена: «Чим довше це (укладання угоди про звільнення заручників – ред.) триватиме, тим більше заручників страждатимуть, можливо, загинуть, і тим більше станеться інших речей, які унеможливлять це, тому ми так інтенсивно зосереджені на тому, щоб це було зроблено і зроблено зараз».

«Є питання імплементації та забезпечення чіткого розуміння того, що кожна сторона буде робити для виконання своїх зобов’язань».

«Це наступний крок, за умови, що ХАМАС погодиться на проміжну пропозицію».

Деталі: Адміністрація Байдена сподівається, що якщо буде досягнуте припинення вогню в Газі, то все ж таки вдасться нормалізувати відносини між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

Що передувало: Блінкен закликав усі сторони до останнього поштовху для досягнення угоди про припинення вогню між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС.

У п’ятницю президент США Джо Байден заявив, що угода про припинення вогню між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС близька, але наразі ще не досягнута.

Своєю чергою Франція і Велика Британія висловили сподівання, що «перебувають на порозі угоди», щоб покласти край конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.

www.pravda.com.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *