Буде ускладнення відносин з Китаєм: політолог пояснив, чому не можна забороняти TikTok

Володимир Фесенко пояснив, чому TikTok не забороняють / колаж УНІАН, фото УНІАН, REUTERS

Можлива заборона соціальної мережі TikTok в Україні потягнула б за собою ускладнення відносин з Китаєм. Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко в коментарі УНІАН.

Аналітик наголосив, що навіть в США китайську соцмережу не забороняють повністю. «США, скажімо так, змушують китайського власника фактично продати його американському оператору. І не буде додатку для оновлення. Ось і все. Прямої заборони немає», — зауважив він.

Водночас на запитання щодо України і того, що в ТікТоці багато російської пропаганди, тож чи варто заборонити його в нашій країні, які в цьому можуть бути плюси і мінуси, Фесенко підкреслив, що «досвід заборони російських соціальних мереж засвідчив: фізично заборонити повністю вкрай важко».

Відео дня

«Можна ще з VPN буде обходити і багато людей це будуть робити. Це одна проблема. Але можна, дійсно, значно скоротити аудиторію. Хоча, думаю, що ефект буде менший, ніж з російськими соціальними мережами. Особливо, серед молоді. Це перше, що треба мати на увазі. По-друге, треба розуміти: це буде ускладнення стосунків з Китаєм», — сказав політолог.

Він знову зауважив, що у випадку з Америкою немає прямої заборони, але навіть те, що роблять американці, викликало «певну проблему у їхніх двосторонніх стосунках».

«Інша річ, що обидві сторони не зацікавлені в повному розриві. Але треба розуміти: ми не Штати. І враховуючи нинішню ситуацію з війною, — тут для нас ризиків набагато більше», — вважає Фесенко.

Він також зауважив, що йдеться саме про китайську, а не про російську соціальну мережу: якщо б вона була російською, то підстава для заборони була б очевидною.

«Те, що там є пропагандистський контент, так він є у всіх інших соціальних мережах. Тому вам будь-який юрист скаже, скажімо так, «забороняйте тоді все». Ну, і те, що я сказав: виникне велика проблема з Китаєм. Китай не є нашим другом. Але поки не є нашим ворогом. Такими кроками ми його підштовхнемо і зробимо ворогом», — сказав експерт.

Ідея заборони TikTok

Як писав УНІАН, у квітні Конгрес США схвалив рішення про заборону китайської соціальної мережі TikTok. Застосунок буде недоступний для завантаження через 270 днів, якщо китайський власник не продасть платформу.

Про заборону TikTok заговорили і в Україні. Зокрема, у Центрі протидії дезінформації заявили, що Рада національної безпеки і оборони спільно зі Службою безпеки напрацьовують законопроект проти поширення російської пропаганди у соцмережах, зокрема й Telegram, YouTube і TikTok. Однак, цей процес забере «багато часу».

Олександр Краєв, директор програми «Північна Америка» Ради зовнішньої політики «Українська Призма» вважає, що заборона TikTok в Україні наразі не є актуальною.

«Зараз таке рішення було б, скажімо так, занадто швидким. Не варто забувати, що незважаючи на всі проблеми, Україна досі документально вважає КНР стратегічним партнером. І на тлі того, коли ми намагаємось долучити Китай до міжнародної платформи миру, зробити все можливе, щоб Пекін залучив до цього процесу країни Глобального півдня, коли ми, в принципі, максимально напружуємося, щоб зберегти хоч якийсь паритет у своїх відносинах із китайцями і навпаки зробити все можливе, щоб вони не підтримували росіян, такі кроки з нашої сторони будуть сприйняті неправильно», – вважає Краєв.

Він також додав, що рішення заблокувати TikTok у Сполучених штатах назрівало давно і було ухвалене через реальну загрозу для США. 

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *