Чи можуть в Україні повністю змінити склад Кабміну: нардеп все «розклав по поличках»

Зараз в Україні не можуть повністю змінити склад Кабміну, повідомив Федір Веніславський / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Повний склад уряду України, згідно із законодавством, не може бути припинений та змінений під час дії воєнного стану.

Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський в ефірі «Радіо Свобода», коментуючи можливі ротації в уряді, зокрема, і відставку прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

«Є закон про правовий режим воєнного стану, стаття 10 якого чітко забороняє припинення повноважень, в тому числі Кабінету міністрів України під час правового режиму воєнного стану. Я на цей час не бачу юридичних можливостей для припинення повноважень Кабінету міністрів України. А припинення повноважень прем’єра є автоматично наслідком припинення повноважень всього складу Кабінету міністрів», — заявив він.

Відео дня

Веніславський зауважив, що не випадково президент Володимир Зеленський ще на початку війни говорив про можливі «точкові зміни». Відставка того чи іншого міністра за поданням прем’єр-міністра може бути розглянута.

«Тому що, коли у Кабінеті міністрів хтось пише заяву про відставку, ми таку заяву розглядаємо. І якщо прем’єр-міністр вносить подання — ми його розглядаємо. Але повний склад Кабінету міністрів України за законом змінений, припинений бути не може», — пояснив нардеп.

Останніми днями в мережах обговорюється інформація про можливе звільнення голови уряду Дениса Шмигаля.

Важливі новини України — сьогодні це варте уваги

3 липня «Українська правда», з посиланням на співрозмовників з оточення президента Володимира Зеленського, поширила інформацію, що глава держави «втомився» від прем’єр-міністра і, ймовірно, планує звільнити його.

Джерела кажуть, що потенційним кандидатом на зміну Шмигалю є міністерка економіки Юлія Свириденко, яка обіймає посаду першої віце-прем’єрки. Також ніби розглядається кандидатура колишнього міністра розвитку громад (Мінрегіону) Олексія Чернишова, який зараз керує «Нафтогазом».

Загалом Шмигаль керує українським урядом вже понад 4 роки і є рекордсменом за цим показником серед усіх українських прем’єрів від початку незалежності.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *