Чи можуть в Україні заборонити ТікТок: в парламенті пояснили

Ярослав Юрчишин пояснив, хто має право забороняти соцмережі в Україні / колаж УНІАН, фото REUTERS, facebook.com/yaroslav.yurchyshyn

Рішення про заборону ТікТок та інших соціальних мереж не є функцією парламенту. Про це сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в коментарі агентству УНІАН. 

Він наголосив, що в Україні всі санкції стосовно соціальних мереж завжди були прерогативою безпекових органів, а не парламенту. «Парламент не має функції забороняти той чи інший бізнес», — зазначив голова Комітету.

За його словами, якщо є факти виправдання російської агресії, закликів до тероризму і системного не реагування адміністрації мережі на такі випадки, то на це мають реагувати спецслужби України. Також Юрчишин нагадав, що існує санкційний підхід, який дозволяє Україні синхронізувати санкційні списки з партнерами, які допомагають нам у протистоянні російській агресії.

Відео дня

«Це є у нас вже в діючому законодавстві. Відповідно, щоб запустити в дію цей механізм необхідна доповідь Служби безпеки України чи Комітету розвідки при президенті, який очолює Кирило Буданов на Раді національної безпеки і оборони, а потім має бути рішення РНБО, яке вводиться в дію президентом, і тоді застосовуються санкції», — розповів він.

Юрчишин відзначив, що ТікТок на даний час пішов на зустріч і активно співпрацює з українською владою – заблокувано 24 акаунти російських пропагандистів. «Тому, як буде розвиватися ситуація, важко прогнозувати. Можливість застосовування якихось санкційних механізмів не передбачає потреби якихось дій з боку парламенту», — додав він.

При цьому нардеп зазначив, що в парламенті немає якихось законодавчих ініціатив щодо заборони ТікТок.

«На рівні парламенту зараз є інціатива народного депутата Миколи Княжицького про взаємодію зі соціальними мережами, і якщо вона визнається такою, яка не має прозорої системи власності, не створить представництва для роботи з Україною, то можуть бути обмеження у використанні її, але з боку держави, а не громадян. Інших ініціатив щодо функціонування соціальних мереж немає і не впевнений, що найближчим часом з’являться», — наголосив голова Комітету.

Відповідаючи запитання, чи може заборона ТікТоку в США призвести до аналогічного рішення в Україні, Юрчишин зазначив, що в нашому санкційному законодавстві є одна з підстав введення санкцій – наяність фізичної чи юридичної особи в санкційних списках наших партнерів. «Тому таке рішення США може подіяти, але м’яч суто на нашому полі і все буде залежати від позиції наших спеціальних служб», — додав він.

Коментуючи петиції із закликом до заборони ТікТок, Юрчишин зазначив, що це не впливатиме на ухвалення рішеннь в питаннях, що стосуються національної безпеки.

«Я не впевнений, що петиції про закриття соціальних мереж «Однокласники» чи «ВКонтакте» свого часу набрали би достатню кількість голосів, як і закриття російських каналів. Тобто якщо в спецслужб будуть підстави, то вони ухвалюватимуть рішення, щоб гарантувати безпеку держави, зокрема, й в інформаційному полі. Тому чи це популярно, чи ні, але якщо це зброя в руках, то який би не був популярний автомат Калашнікова в руках російського військового та скільки би не було петицій, щоб не забирати в нього цю зброю, держава зробить все, щоб автомат забрати», — сказав він.

Доля соцмережі ТікТок в США

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Конгрес США схвалив рішення про заборону китайської соціальної мережі TikTok. Застосунок буде недоступний для завантаження через 270 днів, якщо китайський власник не продасть платформу. Президент США Джо Байден вже підписав законопроект.

Це рішення наштовхує компанію ByteDance відмовитись від TikTok, щоб уникнути заборони. Очікується, що TikTok подасть позов до суду, щоб заблокувати закон.

Заборона TikTok означатиме, що застосунок більше не отримуватиме оновлень, що ускладнить його використання в міру розвитку операційних систем і з часом зробить його застарілим.

Законопроект швидко набув популярності після брифінгів представників служби безпеки, які попередили, що Пекін може змусити ByteDance передати особисті дані 170 мільйонів американців, які використовують застосунок.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *