Чому ППО Ізраїлю працює краще за українську: відповідь аналітиків

Ізраїль відбив атаку Ірану / Фото: Associated Press

Ізраїль ефективно протистоїть атакам.

Іран та Росія використовують схожу тактику повітряних ударів, в яких беруть участь різні засоби ураження. Водночас армія оборони Ізраїлю відбила таку атаку більш успішно, ніж це робить Україні. 

Про те, чим відрізняється відбиття повітряної атаки Ізраїлем та Україною, пояснили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у звіті.

В ніч проти 14 квітня ізраїльтянам вдалось збити 99% ворожих снарядів: 170 «Shahed-136», 30 крилатих ракет та 120 балістичних — сумарно 320 цілей. 

Натомість найкращий показник збиття ракет українськими силами ППО «не такий успішний», — зазначається у звіті. Між двома країнами є три відмінності, які можуть пояснити різницю в ефективності.

На думку аналітиків ISW, вища ефективність у відбитті комбінованої атаки пояснюється наступними факторами.

По-перше, Ізраїль розташований у дещо вигіднішому географічному положенні. Іранським ракетам і дронам знадобилось пролетіти 1 000 км, щоб спробувати влучити по цілі. Водночас вони пролітали над низкою інших країн (Йорданією, Сирією, Іраком) і це давало додаткові можливості для збиття. Тим часом як Україна має спільний кордон з країною-агресором і час польоту повітряних засобів ураження надто короткий.

По-друге, Ізраїлю у відбитті іранської атаки допомогла авіація союзників — США, Великої Британії. Завдяки цьому частину загроз вдалось знешкодити у повітрі.

По-третє, сили ППО Ізраїлю добре підготовлені до відбиття повітряних атак — вони навчені і мають достатню кількість ракет для збиття ворожих снарядів. Тим часом як Україна має обмежені можливості внаслідок затримки військової допомоги від США та обмеженої підтримки інших партнерів.

2024 року найвища ефективність роботи сил ППО України проти ракет ЗС РФ склала 70% у січні. У березні вона упала до 58% — свідчать підрахунки аналітиків.

Атака Ірану на Ізраїль: що відомо

У ніч на 14 квітня Іран атакував Ізраїль сотнею ракет і ударних дронів. Напередодні глава Білого дому Джо Байден попередив, що Іран може почати напад найближчим часом. Внаслідок цього американський президент перервав свій вихідний і повернувся до Вашингтону.

Оскільки Ізраїль заздалегідь попередили про загрозу, підготовка була розпочата заздалегідь. До 15 квітня по всій країні будуть діяти обмеження у вигляді заборони освітньої діяльності, заборони на масові зібрання, закриття пляжів. 

Тим часом Іран через посольство Швейцарії повідомив США, що їхні бази та особовий склад на Близькому Сході «не будуть у безпеці» у разі, якщо Вашингтон співпрацюватиме з Тель-Авівом у злочинах.

Все, що відомо про атаку — читайте в новині.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: 150 ракет, а ще понад 100 дронів! Ізраїль під масованим ударом! В ООН, як завжди, стурбовані

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *