Державі повернули землі археологічного городища на Харківщині

Відео Ділянку площею 5,5 га на Харківщині, де розташована пам’ятка археології — городище «Шеєрманівське» — повернули у власність держави.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Прокурори встановили, що у 1972 році рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради взято на державний облік об’єкт культурної спадщини – пам’ятку археології – городище «Шеєрманівське» («Люботинське»). Культурний шар памʼятки, площа якої складає 5,5 га, містить артефакти ранньої залізної доби», — йдеться у повідомленні.

Проте у 2004 році цю ділянку — всупереч її цільовому призначенню — було незаконно відведено в оренду приватному товариству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Крім того, у 2020 році її протиправно передали з державної у комунальну власність.

«Це порушення стало підставою для звернення прокурора до суду. Рішенням Господарського суду Харківської області прокуратурі відмовлено у позові. Харківська обласна прокуратура не погодилась з рішенням та оскаржила його в апеляційному порядку. Постановою Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу прокурора задоволено», — повідомили в Офісі генпрокурора.

Така сама ситуація склалася і з пам’яткою археології «Поселення Валки-ІХ».

«У 2011 році наказом Міністерства культури України пам’ятку археології «Поселення Валки-ІХ» внесено до Реєстру за категорією місцевого значення. Пам’ятка археології належить до черняхівської культури III-V століття, її площа сягає майже 9 га. У 2015-2016 роках в порушення законодавства фізичним особам передано у приватну власність земельні ділянки загальною площею понад 11 га для ведення особистого селянського господарства, що частково знаходяться в межах пам’ятки археології. Прокурори звернулись до суду з позовними заявами про повернення цих земель державі, які були задоволені», — розповіли в ОГП.

Наразі одне з рішень щодо ділянки площею 5,5 га набуло законної сили та реально виконано, додали у відомстві.

Загалом у 2024 році органи прокуратури Харківської області подали 10 позовів щодо земель історико-культурного призначення загальною площею 67 га. За цей період судами вже задоволено сім позовів цієї категорії.

Як повідомлялося, у травні у власність держави повернуто пам’ятку археології національного значення – Городище літописного міста Тихомель ІХ-ХІІІ століть, яке розташована на території Ямпільської громади Хмельницької області.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *