Долар поступово дорожчатиме: банкір дав прогноз на середину жовтня

Фото: курс долара в середині жовтня прогнозується на рівні 41,2-41,9 грн/долар (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Олександр Білоус
Експерт: Тарас Лєсовий

У другій половині жовтня, попри зростання інфляційного тиску — нової хвилі зростання споживчих цін, викликаних змінами в оподаткуванні, ситуація на валютному ринку залишатиметься цілком помірною.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

«Незначні коливання, що відбувалися протягом минулого тижня, будуть збережені. Однак все ж таки, на ринку триватиме, хоч і вельми повільний, але очікуваний процес зростання вартості основних валют«, — сказав він.

За його словами, у тижневому вимірі він буде малопомітним або ж, що не виключено, майже статичним. Але у розрізі день до дня коливання відбуватимуться, як у бік зростання, так і в бік зменшення курсів.

«Ринок «живий», а дійсний режим «керованої гнучкості» — це збереження ринкових принципів курсоутворення (залежно від співвідношення попиту та пропозиції), хоч і з важливою обмовкою, адже регулятор залишає за собою можливість точкового втручання на ринок в разі виникнення дисбалансу між попитом і пропозицією», — додав банкір.

Лєсовий припускає, що протягом 14-20 жовтня обсяг валютних інтервенцій не зазнає змін: обсяг у 150-180 млн долар на день є цілком прийнятним і досить звичним для останніх кількох тижнів.

Прогноз курсу

Банкір прогнозує, що основні характеристики ринку валют із 14 по 20 жовтня будуть такими:

  • Коридори допустимих валютних змін складуть 41,1-41,7 грн/долар та 45-47 грн/євро (на міжбанку) та 41,2-41,9 грн/долар та 45-47,5 грн/євро (на готівковому ринку).
  • Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,3-0,5 грн.
  • Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 2% від стартового курсу тижня.

Таким чином, на ринку збережеться прогнозована ситуація. Дії Нацбанку можна назвати «седативними», що не збуджують, а навпаки заспокоюють ринок, пом’якшуючи інфляційний вплив на курсові показники. Отже, з 14 по 20 жовтня, як це не видасться парадоксальним на фоні «зовнішньоосінніх» обставин, валютний ринок буде досить спокійним, а курсові зміни очікуваними й такими, що не вирізнятимуться від тижня попереднього. Назвемо цей час «бабиним літом» валютних курсів», — зазначив Лєсовий.

Нагадаємо, офіційний курс долара не змінився за останній тиждень. НБУ встановив на 14 жовтня 2024 року курс на рівні 41,18 грн/долар.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *