F-16, Трамп та дипломатія з Росією: головне з інтерв’ю Зеленського для BBC

Фото: президент України Володимир Зеленський (Getty Images) Автор: Наталія Юрченко

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Великої Британії дав інтерв’ю британському BBC. Глава держави зробив декілька заяв про вибори в США, постачання літаків F-16 та війну в Україні.

РБК-Україна зібрало головні заяви президента у матеріалі нижче.

Володимир Зеленський зараз перебуває з візитом у Великій Британії. Він взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти, зустрівся з новим прем’єр-міністром Британії Кіром Стармером. Також проведе зустрічі з королем Чарльзом ІІІ, іншими урядовцями та керівниками оборонних компаній.

В інтерв’ю Зеленський висловив сподівання, що перебування Стармера на посаді прем’єра ознаменує «особливу» епоху в британській зовнішній політиці. На думку президента, позиція Британії щодо підтримки України не зміниться.

«Але я хотів би, щоб прем’єр-міністр Стармер став особливим — говорячи про міжнародну політику, про захист світової безпеки, про війну в Україні», — сказав Зеленський.

Він додав, що Україні не просто потрібна нова сторінка, «потрібна сила, щоб перегорнути цей аркуш».

Вибори в США та Трамп

Зеленського запитали про майбутні вибори президента США, на що відповів, що Україна готова співпрацювати з будь-ким, хто перебуває при владі в США.

Глава держави, коментуючи побоювання, що підтримка України може знизитися у разі повернення Дональда Трампа до Білого дому, заявив: «Можливо, він справді не розуміє, що відбувається в Україні, тому ми повинні працювати зі Сполученими Штатами».

За його словами, співпраця з Трампом буде «важкою роботою, але ми працьовиті люди».

Затримки з постачаннями F-16

Володимир Зеленський наголосив, що Україна досі не отримувала винищувачі F-16, які могли б активізувати військові зусилля.

«Пройшло 18 місяців, а літаки до нас не долетіли», — сказав він, подякувавши водночас за вже надану допомогу.

Президент зазначив, що літаки потрібні, щоб допомогти українцям зменшити домінування Росії в повітрі та «розблокувати небо».

Дипломатія з Росією

Глава держави закликав світ чинити тиск на Росію, щоб переконати її сісти за стіл переговорів і розглянути можливість припинення війни.

«Це не означає, що всі території відвойовуються силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти», — заявив президент.

При цьому Зеленський підкреслив, що слабша позиція Росії на полі бою поставить Україну у сильнішу позицію за столом переговорів.

«Здійснюючи тиск на Росію, я вважаю, що можна погодитися на дипломатичне врегулювання», — заявив президент.

Вибори в Україні

Володимира Зеленського запитали про вибори президента в Україні, які мали б відбутися цього року. Проте за українським законодавством вибори під час дії воєнного стану провести неможливо.

Глава держави заявив, що він передбачав час, коли піде у відставку з поста президента.

«Але не до тих пір, поки не закінчиться війна», — додав він.

Візит Зеленського до Британії

Нагадаємо, вчора, 18 липня, стало відомо, що президент Володимир Зеленський прибув до Великої Британії. Його зустрів новий посол України у Британії, колишній головком ЗСУ Валерій Залужний, який нещодавно вступив на посаду.

Під час візиту Зеленський взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти та зустрівся з президентом Сербії Александаром Вучичем.

Крім того, Зеленський під час візиту підписав ще дві безпекові угоди — з Чехією та Словенією.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *